Életmód

Mégsem annyira jó a C-vitamin?

A tudósok felfedezték

Koreai kutatók vizsgálták a C-vitaminos étrend-kiegészítők szedése és a törékenység – egy olyan állapot, amely sebezhetőbbé teszi a szervezetet a stresszel és a betegségekkel szemben – kockázata közötti összefüggést. A tanulmányban 3000, 65 év feletti önkéntes vett részt. Az eredményeket a Nutrients című folyóiratban tették közzé.

Mégsem annyira jó a C-vitamin?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Frédéric Cirou

Az elemzés kimutatta, hogy az aszténia kockázata azoknál, akik C-vitamint önmagában vagy más táplálékkiegészítőkkel szedtek, gyakorlatilag megegyezett azoknál a résztvevőknél, akik nem szedtek táplálékkiegészítőket. Bár kezdetben volt egy csökkenő tendencia a kockázat felé, ez a különbség eltűnt az életkor, az életmód és az egészségi állapot figyelembevétele után.

A tudósok szerint az aszténia megelőzése érdekében fontosabb a teljes értékű és változatos étrend fogyasztása, mint az egyes táplálékkiegészítők szedése.

Kapcsolódó írásaink