Életmód
Tippek a parlagfűszezonra
Gyógyszerészek javaslatai

A parlagfűpollen jelenleg is nagyon erős koncentrációban van jelen a levegőben országszerte. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pollenjelentése szerint az allergiások napról napra erősödő szénanáthás tünetekre – például orrfolyásra, tüsszögésre, szemviszketésre és könnyezésre – számíthatnak.
A légúti allergia kialakulásának hátterében a genetikai hajlam mellett állhat többek között a gyakori kisgyermekkori légúti fertőzés, a túlzott antibiotikumhasználat, a dohányfüst és a légszennyezés, valamint a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás és a fokozott stressz is – írja a hazipatika.com.
A gyógyszerészek összegyűjtöttek néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy az érintettek mérsékelni tudják az őket kínzó panaszokat:
1. Kerüljük a pollennel való érintkezést! Figyeljük a pollenjelentést, és lehetőleg inkább hajnalban vagy eső után szellőztessünk!
2. Ha kint tartózkodtunk, akkor lefekvés előtt mindenképpen zuhanyozzunk le és mossunk hajat esténként, hogy a pollen ne kerülhessen be az ágyba!
3. A szabadban napszemüveg és maszk használatával is védjük magunkat a szálló pollenek ellen!
4. Szerezzünk be olyan készítményeket, amelyek kifejezetten az allergia tüneteinek enyhítésére szolgálnak! Ilyen például az antihisztamintabletta, az orrspray vagy a szemcsepp. Ezek segítenek mérsékelni a panaszokat, így elviselhetőbbé tehetik a pollenszezont.
5. Kerüljük az olyan ételek fogyasztását, amelyek keresztallergiát okozhatnak. A parlagfű-allergiásoknál szájnyálkahártya-viszketést és torokduzzanatot okozhat például a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka és a paradicsom is.