Életmód
Az orvosok felsorolták azokat az ételeket, amelyek csökkentik az idősek halálozási arányát
Spanyol tudósok kutatása is bizonyította

Ahogy Dianova megjegyezte, a tenger gyümölcseinek és a diófélék fogyasztása hozzájárul a hosszú élethez. Szerinte ezt spanyol tudósok kutatása is bizonyította, akik a mediterrán étrend és a várható élettartam közötti összefüggést vizsgálták.
– A halálozás kockázata az idősebb emberek mediterrán diéta betartásának mértékétől függ. Spanyol tudósok tanulmányai megerősítették, hogy a kockázat alacsonyabb volt a mérsékelt és magas betartás esetén. Ha hetente kétszer 220-250 gramm zsíros halat fogyaszt, és a tintahalat rákrudacskákkal helyettesíti, akkor viszonylag olcsón követheti a tudósok ajánlásait. Kötelezővé teheti a diófélékből és gyümölcsökből, bogyós gyümölcsökből vagy aszalt gyümölcsökből készült nassolnivalókat – mondta Dianova.
Felszólított az édes üdítők, teák, gyümölcslevek és üdítőitalok kiiktatására az étrendből. Dianova szerint a folyékony termékekhez hozzáadott cukor több kárt okoz, mint a szilárd termékekhez. Ezenkívül a táplálkozási szakértő azt javasolta, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható péksütemények fogyasztását hetente kétszer csökkentsék.
– Kezdj el könnyű desszerteket készíteni magvak, diófélék, gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tejtermékek vagy növényi alapú tejpótlók felhasználásával. Ez segít majd alkalmazkodni az új étkezési stílushoz stresszmentesen, de élvezettel és haszonnal – tette hozzá Dianova.
Kifejtette, hogy havonta egyszer reggelire ehet tőkehalmájat vagy tőkehalat teljes kiőrlésű kenyérrel és zöldségekkel. A táplálkozási szakértő szerint a hozzáadott só ellenére ezek a termékek A-, D-vitamin és omega-3 forrásai.