Életmód

A tudósok összefüggést találtak az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a tüdőrák fokozott kockázata között

Amerikai kutatók szerint

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát amerikai kutatók szerint. Munkájuk eredményeit a Thorax folyóiratban tették közzé.

A tudósok összefüggést találtak az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a tüdőrák fokozott kockázata között
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

A nagyszabású tanulmányban 100 000, 55 és 74 év közötti férfi és nő vett részt. A tudósok elemezték étkezési szokásaikat, különös figyelmet fordítva az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztására: szénsavas italok, gyorséttermi ételek, félkész termékek, kolbászok, édességek és kész bolti szószok.

Az eredmények riasztóak voltak: Azoknál az embereknél, akik naponta körülbelül hat adagot fogyasztottak ezekből a termékekből, 41%-kal magasabb volt a tüdőrák kockázata, mint azoknál, akik napi körülbelül fél adagra korlátozták magukat. A nem kissejtes tüdőrák kockázata 37%-kal, a kissejtes tüdőráké pedig 44%-kal nőtt.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy túl korai lenne közvetlen ok-okozati összefüggésről beszélni. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek azonban általában tápanyagszegények, és gazdagok sóban, cukorban, zsírokban és potenciálisan káros kémiai adalékanyagokban, amelyek szerepet játszhatnak a rák kialakulásában.

Kapcsolódó írásaink