Életmód
Hét dolog, amivel helyettesítheti a vajat
Vajra van szükség a recept szerint, de nincs otthon, vagy egyszerűen szeretne mást kipróbálni?

Szerencsére a vajnak számos egészséges alternatívája létezik. Akár sütéshez, akár főzéshez keres helyettesítőt, vagy egyszerűen csak unja, hogy mindig vaj kerül a szendvicsedbe, gyorsan találhat új és izgalmas anyagokat - írja a mindmegette.hu.
1. Ghí
Vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül úgy, hogy felforralják a vajat, amelyből elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje lesüllyed, a megolvadt vaj tetején hab jelenik meg. A habot leszedve és az alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí.
2. Almaszósz
A cukrozatlan almaszósz kiváló vajhelyettesítő – különösen, ha csökkenteni szeretné a bevitt kalóriák számát, és zsírszegényebben szeretne főzni, sütni. Nem baj, ha nincs otthon almaszósz, frissen is gyorsan és egyszerűen elkészítheted.
3. Sütőtökpüré
A sütőtökpüré, hasonlóan az almaszószhoz, sűrűbbé teszi a sütit és a pékárukat – és enyhe sütőtök ízt is ad. Fontos, hogy olyan sütőtökpürét válasszon, amely nem tartalmaz hozzáadott összetevőket.
4. Avokádó
Az avokádópüré „zökkenőmentesen” olvad a desszertekbe vaj helyett, különösen a csokis sütikbe. A tápanyagokban és egészséges zsírokban gazdag avokádó felerősíti bármely étel egészségügyi előnyeit anélkül, hogy az ízét megváltoztatná.
5. Banán
Az érett, pépesített banán finom ízt, édességet és nedvességet ad, így ideális vajhelyettesítő. A banán erős ízű, ezért érdemes ezt szem előtt tartani, amikor más összetevőkkel párosítja. Ha banánt választja vajhelyettesítőnek, kevesebb zsírt és több káliumot juttat a szervezeteédbe.
6. Dióvaj (vagy egyéb magvajak, pl. mandula-, kesudióvaj, stb.)
Az omega-3-ban gazdag magvajak jótékonyan hatnak az egészségre, védik a szív- és érrendszer egészségét. Olyan magvajakat használjon, amelyek 100 százalékosak, nem tartalmaznak hozzáadott zsírokat, cukrokat és lehetőleg GMO-mentesek. Ha van otthon nyers, sótlan mag, saját maga is elkészítheti a vajat.
7. Kókuszolaj
A kókuszpálma magjának szárított beléből készül. 92 százaléka telített zsírsav – ez azért fontos, mert magas hőmérsékletre hevítve sem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy Nem tartalmaz transz-zsírokat, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. A kókuszolaj ideális húsok sütéséhez. A szűz, finomítatlan kókuszolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Enyhe kókuszos ízt kölcsönöz az ételeknek,