Életmód
Lehet, hogy a kávéjának nem is kell koffein ahhoz, hogy felébressze
Az emberek naponta több mint kétmilliárd csésze kávét isznak

Hihetetlenül hangzik, de ezt állapították meg szlovéniai és holland kutatók egy friss tanulmányban, amelyben a kávé – koffein tartalommal és anélkül – hatását vizsgálták az agyra és a testre.
A világon naponta több mint kétmilliárd csésze kávét isznak, és a koffein hatása jól ismert. De azok számára, akik csökkenteni szeretnék a koffeinfogyasztásukat, például szorongás vagy alvászavarok miatt, amelyeket a koffein súlyosbíthat, a koffeinmentes kávé jobb választás lehet, mint gondolnánk.
„A várakozás jelentős szerepet játszik, mivel a koffeint váró résztvevők gyakran hasonló kognitív és teljesítménybeli javulást tapasztalnak, függetlenül attól, hogy koffeint vagy placebót fogyasztanak” – írják a kutatók a tanulmányukat bemutató cikkben, számol be az ScienceAlert.
A jelenség részletesebb megismerése érdekében a kutatók 20 egészséges egyetemista hallgatót toboroztak, akik rendszeresen, átlagosan napi egy-három csésze kávét fogyasztottak.
A vizsgálat előtt a résztvevők legalább hét órát aludtak, 8-11 óráig nem ittak kávét, és két órával a vizsgálat előtt nem ettek semmit.
A laboratóriumba érkezésükkor nyugalmi állapotban megmérték az alap elektroencefalogramjukat (EEG) és a szív- és érrendszeri mutatóikat. Ezután a résztvevők elvégeztek egy mentális számolási tesztet, amelynek célja a kognitív képességek felmérése volt, valamint egy hallási „oddball” feladatot, amely a reakcióidőt mérte.
Ezután két csoportra osztották őket: egy koffeinmentes placebo csoportra, akik koffeinmentes kávét kaptak, és egy koffeines csoportra, akik ugyanazt a koffeinmentes kávét kapták, de kilogrammonként 6 mg koffeinporral dúsítva.
A kávé elfogyasztása után a résztvevők fél órát pihentek, majd megismételték a kardiovaszkuláris és EEG-méréseket, valamint a kognitív teljesítményteszteket.
Bár a résztvevők fiziológiai reakciói és kognitív funkciói a kávéfogyasztás után megváltoztak, ezekben a változásokban szinte semmilyen szignifikáns különbség nem volt a koffeinmentes és a koffeintartalmú csoport között.
Mindkét csoportban a kávéfogyasztás után nem tapasztaltak szignifikáns javulást a mentális számolási tesztekben. De egy csésze kávé, függetlenül a koffeintartalmától, szignifikánsan lerövidítette a résztvevők reakcióidejét az auditív tesztben. Bár a javulás csak a koffeint fogyasztó csoport esetében volt statisztikailag szignifikáns, az eredmények arra utalnak, hogy a placebo is erős hatással lehet.
„Tudomásunk szerint erről eddig még nem számoltak be. Ez a kávéhoz való hozzászokásból fakadó várakozási effektusnak köszönhető lehet. Valójában a rendszeresen kávét fogyasztók reakcióideje is csökken, ha kávéillatot éreznek” – jegyzik a szerzők.
Az EEG-adatok szerint a kognitív feldolgozással kapcsolatos specifikus agyhullámok növekedtek, amikor a kávéfogyasztás után végezték el a furcsa feladatot, bár ez statisztikailag csak a koffeint fogyasztó csoport esetében volt szignifikáns.
Mindkét csoportban jelentősen emelkedett a vérnyomás és csökkent a pulzusszám, ami a szokásos reakció a kávét rendszeresen fogyasztók esetében. A kutatók nem számítottak arra, hogy a gyógyszer és a placebo kardiovaszkuláris hatásai ennyire hasonlóak lesznek.
Mindez arra utal, hogy a reggeli fáradalmak leküzdésében nem csak a koffein játszik szerepet: a reggeli rituáléval kapcsolatos elvárásaink is hozzájárulnak ehhez.
„A kávét szorosan utánozó ingerek jelentősen hasonló kognitív és fiziológiai reakciókat válthatnak ki, mint a valódi kávé” – következtetik a szerzők.
„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rendszeres kávéfogyasztók a koffein jelenlététől függetlenül reagálnak a kávéhoz hasonló italokra.”