Életmód

Kiderült, melyik a legegészségesebb gabona

Érdemes beépíteni a napi étrendünkbe

A gabonafélék a megfelelő táplálkozás legfontosabb összetevői. Számos hasznos anyag forrásai, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van az egészség fenntartásához. Bár mindegyik fajtája egészséges, a szakember elárulta, melyik a legjobb választás.

Kiderült, melyik a legegészségesebb gabona
Hajdina és egyéb gabonák és gabonapelyhek
Fotó: AFP/Phanie/Voisin

Hajdina

„Mindennap ehetjük, mert a hajdina sokkal több fehérjét tartalmaz, mint a többi. A hajdina tele van növényi vassal és olyan fontos mikroelemekkel, mint a réz és a cink. Ráadásul ez a gabonapehely gluténmentes, és felnőttek és gyermekek egyaránt fogyaszthatják, még azok is, akiknek gyomor-bélrendszeri problémáik vannak” – fogalmaz Szergej Dlin egészségügyi szakember.

Emellett 100 g hajdina körülbelül 10-12 g élelmi rostot tartalmaz, ami jótékony hatással van a bélrendszer egészségére – jegyezte meg. Ezenkívül a hajdina több makro- és mikroelemet, valamint vitamint tartalmaz – írta meg a sports.kz.

A szakember kiemelte, hogy a hajdinák közül is jobb a zöldet választani, mert a segítségével lelassítható a szervezet öregedési folyamata, csökkenthető a környezet negatív hatása, normalizálható a vércukorszint és eltávolítható a koleszterin. A zöld hajdina fehérjetartalmában felülmúlja a többi gabonafélét, és könnyen emészthető.

Kapcsolódó írásaink