Életmód

Gabonaféle, ami igazi kincs

Gazdag növényi fehérjében, élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban

A cirok egy elfeledett gabonaféle, amely visszatér az asztalunkra. Ez a gluténmentes élelmiszer gazdag fehérjékben, rostokban és antioxidánsokban, segít csökkenteni a vércukorszintet és fenntartani a szív egészségét – írja a Sports.kz.

Gabonaféle, ami igazi kincs
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

Mi a cirok?

A cirok a gabonafélék családjába tartozó növény. Mivel képes növekedni és virágozni a világ száraz és aszályra hajlamos régióiban, például Afrikában és Indiában alapvető növény.

Elena Bakovich táplálkozási szakértő szerint a cirok valójában az ötödik leggyakrabban termelt gabonaféle a világon.

Sok más gabonaféléhez hasonlóan a cirok is többféle formában kapható, például teljes kiőrlésű gabona, kukoricadara, liszt, sőt szárított formában is, amelyet aztán pattogatott kukoricához hasonlóan főznek.

Teljes kiőrlésű és kukoricadara formájában a cirok egy kicsit olyan, mint a quinoa vagy a kuszkusz, és finom diós ízű.

A cirok előnyei

A cirok gazdag növényi fehérjében, élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Olyan mikroelemekben gazdag, mint a vas, a magnézium, a B-vitaminok és a kálium.

Ezenkívül jelentős mennyiségű rezet, foszfort, szelént, cinket és növényi vegyületeket is talál ebben a gabonában.

Szöveti egészség

1/2 csésze cirok 10 gramm fehérjét tartalmaz, ami elengedhetetlen a különféle szövetek, köztük az izmok, szervek, bőr, haj és vér folyamatos növekedéséhez, helyreállításához és fenntartásához.

A bélrendszer egészsége

A gabona magas rosttartalma pozitív hatással van a bélrendszer egészségére is. 1/2 csésze cirok 6,5 gramm rostot tartalmaz, ami segítheti az emésztést.

A cirok prebiotikumokat és polifenolokat is tartalmaz, amelyek a kutatások szerint táplálhatják a hasznos bélbaktériumokat és segíthetik a bélmikrobiom virágzását.

Az anyagcsere egészsége

A rost és a fehérje jótékony hatással van az anyagcsere-egészségre. Segítenek megelőzni a túlevést és fenntartani az egészséges testsúlyt is. Ez viszont segít csökkenteni a krónikus betegségek progressziójának kockázatát.

Ezek a makrotápanyagok segítenek szabályozni a vércukorszintet is, ami segít az anyagcserezavarok, például a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és megelőzésében.

A szív egészsége

A cirokban található rost, különösen az oldható rost, a vékonybélben kötődik az étkezési koleszterinhez, és a WC-használat során kiüríti azt a szervezetből. Ez azért fontos, mert a magas koleszterinszint érelmeszesedéshez, vagyis plakkok felhalmozódásához vezethet az erekben és az artériákban.

A szívbetegség gyakran ezeknek a felhalmozódásoknak az eredménye az idő múlásával.

Az immunrendszer egészsége

A cirok 12 esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például cinket, szelént és rezet, amelyek segítenek támogatni az egészséges immunrendszert.

A gabona növényi vegyület- és antioxidánstartalma az immunrendszer erősítésére is jótékony hatással van. Az antioxidánsok segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből, amelyek növelik a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kockázatát.

A csontok egészsége

A cirokban található magnézium-, foszfor- és káliumtartalom segít az erős csontok felépítésében és fenntartásában. Ezt a csontritkulás csökkentésével érik el.

Tartalmaz-e a cirok glutént?

A cirok másik fontos egészségügyi előnye, hogy teljesen gluténmentes.

Ez azt jelenti, hogy a lisztérzékenységben vagy gluténérzékenységben szenvedők a gabona minden táplálkozási előnyét élvezhetik anélkül, hogy bármilyen mellékhatástól kellene tartaniuk.

Hogyan kell főzni?

Öblítse le a szemeket hideg vízben, hogy eltávolítsa a port és a felesleges keményítőt. Ezután áztassa a cirokot vízben 6-8 órán át, vagy egy éjszakán át - ez csökkenti a főzési időt és puhábbá teszi a szemeket. Ha nincs ideje, áztatás nélkül is főzheti, csak tovább kell.

Öntsük a mosott gabonapelyhet egy lábasba, adjunk hozzá 3-4 csésze vizet és sót. Helyezzük magas lángra és forraljuk fel.

Főzze 45-60 percig, amíg a szemek megpuhulnak, de kemények nem lesznek. Ha főzés után mégis maradna víz, azt egy szűrőedényen keresztül le kell önteni. Köretként tálalható, salátákhoz adható, vagy zöldségekkel főzhető.

Kapcsolódó írásaink