Életmód
Gabonaféle, ami igazi kincs
Gazdag növényi fehérjében, élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban

Mi a cirok?
A cirok a gabonafélék családjába tartozó növény. Mivel képes növekedni és virágozni a világ száraz és aszályra hajlamos régióiban, például Afrikában és Indiában alapvető növény.
Elena Bakovich táplálkozási szakértő szerint a cirok valójában az ötödik leggyakrabban termelt gabonaféle a világon.
Sok más gabonaféléhez hasonlóan a cirok is többféle formában kapható, például teljes kiőrlésű gabona, kukoricadara, liszt, sőt szárított formában is, amelyet aztán pattogatott kukoricához hasonlóan főznek.
Teljes kiőrlésű és kukoricadara formájában a cirok egy kicsit olyan, mint a quinoa vagy a kuszkusz, és finom diós ízű.
A cirok előnyei
A cirok gazdag növényi fehérjében, élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Olyan mikroelemekben gazdag, mint a vas, a magnézium, a B-vitaminok és a kálium.
Ezenkívül jelentős mennyiségű rezet, foszfort, szelént, cinket és növényi vegyületeket is talál ebben a gabonában.
Szöveti egészség
1/2 csésze cirok 10 gramm fehérjét tartalmaz, ami elengedhetetlen a különféle szövetek, köztük az izmok, szervek, bőr, haj és vér folyamatos növekedéséhez, helyreállításához és fenntartásához.
A bélrendszer egészsége
A gabona magas rosttartalma pozitív hatással van a bélrendszer egészségére is. 1/2 csésze cirok 6,5 gramm rostot tartalmaz, ami segítheti az emésztést.
A cirok prebiotikumokat és polifenolokat is tartalmaz, amelyek a kutatások szerint táplálhatják a hasznos bélbaktériumokat és segíthetik a bélmikrobiom virágzását.
Az anyagcsere egészsége
A rost és a fehérje jótékony hatással van az anyagcsere-egészségre. Segítenek megelőzni a túlevést és fenntartani az egészséges testsúlyt is. Ez viszont segít csökkenteni a krónikus betegségek progressziójának kockázatát.
Ezek a makrotápanyagok segítenek szabályozni a vércukorszintet is, ami segít az anyagcserezavarok, például a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és megelőzésében.
A szív egészsége
A cirokban található rost, különösen az oldható rost, a vékonybélben kötődik az étkezési koleszterinhez, és a WC-használat során kiüríti azt a szervezetből. Ez azért fontos, mert a magas koleszterinszint érelmeszesedéshez, vagyis plakkok felhalmozódásához vezethet az erekben és az artériákban.
A szívbetegség gyakran ezeknek a felhalmozódásoknak az eredménye az idő múlásával.
Az immunrendszer egészsége
A cirok 12 esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például cinket, szelént és rezet, amelyek segítenek támogatni az egészséges immunrendszert.
A gabona növényi vegyület- és antioxidánstartalma az immunrendszer erősítésére is jótékony hatással van. Az antioxidánsok segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből, amelyek növelik a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kockázatát.
A csontok egészsége
A cirokban található magnézium-, foszfor- és káliumtartalom segít az erős csontok felépítésében és fenntartásában. Ezt a csontritkulás csökkentésével érik el.
Tartalmaz-e a cirok glutént?
A cirok másik fontos egészségügyi előnye, hogy teljesen gluténmentes.
Ez azt jelenti, hogy a lisztérzékenységben vagy gluténérzékenységben szenvedők a gabona minden táplálkozási előnyét élvezhetik anélkül, hogy bármilyen mellékhatástól kellene tartaniuk.
Hogyan kell főzni?
Öblítse le a szemeket hideg vízben, hogy eltávolítsa a port és a felesleges keményítőt. Ezután áztassa a cirokot vízben 6-8 órán át, vagy egy éjszakán át - ez csökkenti a főzési időt és puhábbá teszi a szemeket. Ha nincs ideje, áztatás nélkül is főzheti, csak tovább kell.
Öntsük a mosott gabonapelyhet egy lábasba, adjunk hozzá 3-4 csésze vizet és sót. Helyezzük magas lángra és forraljuk fel.
Főzze 45-60 percig, amíg a szemek megpuhulnak, de kemények nem lesznek. Ha főzés után mégis maradna víz, azt egy szűrőedényen keresztül le kell önteni. Köretként tálalható, salátákhoz adható, vagy zöldségekkel főzhető.