Életmód

Egy férfi egy hónapra lemondott a kávézásról, és zöld teát ivott

Így változott meg a teste

A reggeli kávé sokak számára nélkülözhetetlen szokás, de nem mindig előnyös. Egy brit férfi egy hónapra teljesen lemondott a kávézásról, helyette zöld teát ivott. Hogyan változott a közérzete és a teste?

Egy férfi egy hónapra lemondott a kávézásról, és zöld teát ivott
Képünk illusztráció
Fotó: Hemis via AFP/Jean-François Mallet

Egy tipikus nyolcórás munkanap alatt az Egyesült Királyságból származó Christopher McGrath legalább négy csésze kávét ivott meg, mindegyiket tejjel.

Ezért úgy döntött, hogy a kávét zöld teával cseréli le, hogy leküzdje egészségügyi problémáit – erről az RBC-Ukraine (Styler projekt) számolt be a Liverpool echo weboldalára hivatkozva.

„A puffadástól és az állandó fejfájástól elfáradva, amiért a túlzott koffein- és tejfogyasztást okoltam, kétségbeesetten vágytam a változásra” – mondta.

A kávé elhagyása utáni első napon a férfi letargikusnak érezte magát, „mintha új testben ébredt volna”.

Elmondása szerint kísérletéhez a szupermarketből származó szokásos zöld teát választotta, hétköznap öt-hat csészével ivott, hétvégén pedig kettőre csökkentette.

„Szigorúan betartom a zöldtea-kúrámat reggel 9-től délután 5-ig. Négy hétig használtam ezt az új modellt, olyan frissnek érzem magam, mint a százszorszép!” – mondta Christopher.

Ráadásul vidámabbnak és boldogabbnak érezte magát. A fejfájás megszűnt, a bőr állapota javult.

Milyen előnyei vannak a zöld teának?

A zöld tea ugyanabból a növényből származik, mint a fekete tea, azonban a fekete megfelelőjével ellentétben, amely oxidáción megy keresztül, a zöld tea levelei oxidálatlanok maradnak.

A zöld tea leveleit párolják, hogy megállítsák az oxidációs folyamatot. Az antioxidáns módszerek Japánban és Kínában különböznek, ami némileg megváltoztathatja az ízt.

A zöld tea természetesen tartalmaz koffeint, de létezik koffeinmentes változat is. A közhiedelemmel ellentétben a koffeintartalmú italok, mint a zöld tea, ugyanolyan hidratáló hatásúak lehetnek.

Ez az ital gazdag a katechin néven ismert polifenolban. Ezek az antioxidánsok segítenek megelőzni a sejtkárosodást, és egyéb egészségügyi előnyökkel is járnak.

A zöld teában található legelterjedtebb és legismertebb katechin az epigallocatechin-3-gallate (EGCG), amely a kutatások szerint javíthatja a különböző egészségügyi állapotokat vagy betegségjelzőket.

A zöld tea néhány lehetséges előnye:

  • nagy mennyiségben tartalmaz védő növényi vegyületeket, úgynevezett polifenolokat;
  • támogatja a koncentrációt és a figyelmet;
  • megnyugtat;
  • védi az agyat a demenciától;
  • felgyorsítja az anyagcserét;
  • támogatja a vércukorszint szabályozását;
  • csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát;
  • támogatja a csontok egészségét;
  • javítja a bél egészségét.

Kapcsolódó írásaink