Életmód

A kardiológus a vörös hús veszélyeire figyelmeztet

Kulcsszerepe lehet a daganatok kialakulásában

Az egészséges táplálkozásra vonatkozó különféle ajánlásokban gyakran találhat tanácsot a vörös hús fogyasztásának korlátozására. Szakértők úgy gondolják, hogy negatívan befolyásolhatja a szívet és az ereket, és növeli a rák kialakulásának kockázatát is.

A kardiológus a vörös hús veszélyeire figyelmeztet
A vörös hús fogyasztása sem veszélytelen (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Eric Beracassat

A 2000-es évek elején az Egyesült Államokban tanulmányt készítettek, amelyben az egyik protestáns egyház mintegy 96 ezer plébánosa vett részt.

Ezek az emberek hosszú időt töltöttek az étrendjükkel kapcsolatos kérdőívek kitöltésével. Kiderült, hogy akik vallási okokból nem ettek vörös húst, azoknak alacsonyabb volt a halálozási arány a többiekhez képest.

Az elmúlt évek hasonló tanulmányai megerősítették, hogy a szív- és érrendszeri és a rákos megbetegedések a vezető halálokok a vörös húst fogyasztók körében.

„A húsok és a sült steak szerelmeseinek sok esetben műtéten kell átesniük, általában a vastag- és végbélrák kialakulása miatt” – mondta Yaroslav Ashikhmin kardiológus.

Az NTV „Élő étel” című műsorának szerzői kiderítették, hogy például 100 gramm sült marhabélszín 24,5 gramm telített zsírt tartalmaz. Ez a mennyiség pedig igencsak megterheli a szívet.

A hús vörös színét a mioglobin adja, egy fehérje, amely az állat testének legmozgékonyabb részein termelődik. A csirkehúsnál ez a alsócombokat és a combokat jelenti.

A kacsa-, liba-, sertés- és még a tonhalhús is gazdag mioglobinban. Eközben holland tudósok kísérletei kimutatták, hogy a hem, a mioglobin kulcsfontosságú része, elősegíti a daganatok kialakulását egerekben – írta meg a sports.kz.

„A vizsgálatot természetesen csak egereken végezték, de érdekes lenne az eredményeket embereken tesztelni” – mondta Sander Kersten, a Wageningeni Egyetem Táplálkozási, Anyagcsere- és Genomikai Tanszékének professzora.

Kapcsolódó írásaink