Életmód
Kiderült, biztonságos-e rágózni
Segít a fogak tisztításában

A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a rágógumi – mind a természetes, mind a szintetikus – sok mikroműanyag-részecskét tartalmaz. Rágáskor ezek a nyálban megtapadnak, majd szétterjednek a szervezetben.
A mikroműanyagok – apró polimer részecskék, amelyek nem bomlanak le – felhalmozódhatnak a véráramunkban és különböző szerveinkben (tüdő, agy és belek), gyulladást, DNS-károsodást, anyagcserezavarokat okozva és növelve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Igaz, hogy a témával kapcsolatos kutatások még csak most kezdődtek.
Általában a rágógumit legfeljebb 15 percig használjuk, de az első 8-10 percben mikroplastik szabadul fel. Bár a mikroműanyagnak ez a hatása nem jelentős, a szakértők mégis a frissítőlemezek használatának korlátozására szólítottak fel.