Életmód

Nyolc májvédő élelmiszer

Májunk egészsége a többi szervünk működésére is kihatással van

Habár vannak olyan szerveink, amelyeket képesek vagyunk nélkülözni, a májunk korántsem tartozik ide. Ezen szervünk különleges feladatot lát el, ezért fontos, hogy a megfelelő tápanyagok bevitelével minél tovább megőrizzük az egészségét – írta meg a Házipatika.

Nyolc májvédő élelmiszer
3D-s illusztráció a máj megbetegedéséről
Fotó: AFP/Science Photo Library

Hidratálás fontossága

A folyadék sokat segít abban, hogy a máj méregtelenítő folyamatai megfelelően menjenek végbe. Igyon sok vizet, cukormentes teát!

Zöldségek

Egyen sok brokkolit , karfiolt, melyek tele vannak flavonoidokkal és karotinnal – ez segít a májnak, hogy semlegesítse a káros vegyi anyagokat, sőt az allergiás folyamatok kivédéséhez is hasznos.

Zöld minden mennyiségben

A sötét színű leveles zöldek, mint a kel, a kelbimbó vagy a káposzta is jótékony. Sok bennük a kén, ami segíti a máj méregtelenítő folyamatait, így az nagyobb hatékonysággal tudja eltávolítani a testünkbe került vegyszereket és egyéb mérgező anyagokat.

Alga

Az algafogyasztás azért nagyon hasznos, mert akadályozza a káros nehézfémek és egyéb környezeti toxinok beépülését a szervezetbe.

Fokhagyma

A fokhagymában lévő allicin szintén felturbózza a máj méregtelenítő folyamatait, és a káros anyagok mellett a felesleges ösztrogént is segít a májnak kiválasztani.

Tojás

A tojásban található jó minőségű fehérjék, valamint esszenciális aminosavak ugyancsak támogatják a méregtelenítést.

Articsóka

Az articsókában található fitonutriensek fokozzák az epe termelődését, és gátolják az epekövek kialakulását.

Alma

Az almában sokféle flavonoid található, ami a gyulladásos folyamatok kiváló ellenszere. A benne lévő pektin pedig a felhalmozódott méreganyagok kitisztulásában segít.

Lenmag

A lenmag nagyszerű omega-3 zsírsav-forrás. A frissen őrölt lenmag segít a hormonszintünk szabályozásában is.

Kapcsolódó írásaink