Életmód

A szájrák új kockázati tényezőjét fedezték fel

Mutatjuk, hogyan előzheti meg

Nem csak a dohányzás és az alkohol növeli a szájrák kockázatát. Amint azt a kutatók egy új tanulmányban ismertették, a cukros italok is éppen ilyen kockázatot jelenthetnek – írta meg a focus.de.

A szájrák új kockázati tényezőjét fedezték fel
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Franke

A szájrák új kockázati tényezője: cukros italok

Amint azonban a tudósok most felfedezték, más italok is felelősek a fokozott kockázatért: a cukros italok, például a kóla, a limonádé és a jeges tea. Ez majdnem ötszöröse a szájrák kialakulásának kockázatának.

Egy új tanulmány részeként a csapat mintegy 160 000 nő adatait vizsgálta meg, és 30 éven keresztül figyelte meg őket. Ebben az időszakban 124 nőnél alakult ki szájrák.

A kutatók a következő különbségeket fedezték fel:

Cukros italok:

  • Azoknál a nőknél, akik naponta egy vagy több cukros italt fogyasztottak, nagyobb volt a szájüregi rák kialakulásának kockázata.
  • Azokhoz a nőkhöz képest, akik havonta egynél kevesebb cukros italt fogyasztottak, a kockázatuk 4,87-szer magasabb volt.

Dohányzás és ivás:

  • Azoknál, akik alkalmanként dohányoztak vagy alkoholt fogyasztottak, 5,46-szor nagyobb volt a szájüregi rák kialakulásának kockázata a nemdohányzókhoz és a nem ivókhoz képest.

A kutatók következtetése: A cukros italok a szájüregi rák kockázati tényezői is, függetlenül a dohányzástól vagy az ivástól, ezeknek az italoknak a fogyasztása „jelentősen megnövekedett kockázattal” járt. Most további vizsgálatokra van szükség nagyobb csoportokon, beleértve a férfiakat is.

A szájrák évente 10 000 németet érint

A Német Rákszövetség betegtájékoztatója szerint Németországban évente körülbelül 10 000 embernél alakul ki szájrák. Közülük körülbelül 7500 férfi. Ezekben az esetekben a rák a hetedik leggyakoribb rosszindulatú daganat. „De a nőket is egyre jobban érinti” – folytatja. Általánosságban elmondható, hogy az esetek száma világszerte növekszik.

A szakértők azt tanácsolják, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket észleli, és azok két hétnél tovább fennállnak:

  • Fehér vagy vörös foltok a szájnyálkahártyán
  • Duzzanat
  • Tisztázatlan foglazulás
  • Idegentest érzés, különösen, ha csak az egyik oldalt érinti
  • Fájdalmak
  • Nyelési nehézség vagy fájdalom nyeléskor, fokozott nyálfolyás
  • Beszélgetési nehézség
  • a nyelv csökkent mobilitása
  • A nyelv, a fogak vagy az ajak zsibbadása
  • tisztázatlan vérzés
  • Duzzanat a nyakban
  • Rossz lehelet
  • Változás a fogzárásban

Tehát minél korábban észlelik és kezelik a szájüregi rákot, annál valószínűbb, hogy meggyógyul. Ezért ne habozzon szakemberhez fordulni, ha bármire gyanakszik!

Hogyan lehet megelőzni a rákot

Nem csak az, hogy mit iszol, és hogy dohányzik-e, befolyásolja a rák kockázatát. A rákkutatók és a prevenciós kutatók további intézkedéseket foglaltak össze ennek csökkentésére.

  • Kerülje el a túlsúlyt
  • Mozogj minden nap
  • Egyél egészségesen
  • Kerülje a rákkeltő anyagokat
  • Védje az UV sugárzástól
  • Rák elleni védőoltás (hepatitis B; HPV)
  • Használjon ajánlatokat a rák korai felismerésére

Kapcsolódó írásaink