Életmód

A vacsoraidő befolyásolhatja az élettartamot

Kiderült, mikor a legideálisabb asztalhoz ülni

A vacsoraidő befolyásolhatja az élettartamot. Egy új kutatás kimutatta, hogy ez az étkezési minta közvetlenül befolyásolhatja az egészséget, az energiaszintet és még a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is – írta meg az rbc.ua.

A vacsoraidő befolyásolhatja az élettartamot
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Image Source/Ian Spanier

A Harvard Egyetem és a Spanyol Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Kutatóközpontjának tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a vacsora optimális ideje 18:00 és 20:00 között van. Ebben az időszakban a szervezet jobban megemészti az ételt, ami elősegíti az egészséges anyagcserét és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A táplálkozási szakértők szerint a korai vacsora segít a szervezetnek szabályozni a vércukorszintet, javítja az alvás minőségét és hatékonyabban égeti el a kalóriákat.

Általában a szakértők azt javasolják, hogy három-négy órával lefekvés előtt együnk. A Cleveland Clinic szerint ez az időtartam javítja az alvást és az emésztést.

Miért rossz a késői vacsora?

Tanulmányok kimutatták, hogy a 21:00 óra utáni vacsora negatív hatással lehet a szervezetre. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ekkor az anyagcsere lelassul, és a felesleges kalóriák testzsírrá alakulnak. Ezenkívül a késői étkezés a következőket okozhatja:

  • alvási problémák és álmatlanság;
  • az elhízás és a cukorbetegség fokozott kockázata;
  • szív- és érrendszeri rendellenességek.

Mit érdemes enni vacsorára?

A vacsora egészségesebbé tétele érdekében a táplálkozási szakértők könnyű fehérjetartalmú ételeket és zöldségeket ajánlanak. Íme néhány lehetőség:

  • saláták hallal vagy csirkével
  • omlett zöldekkel
  • avokádó és tejtermékek

Kapcsolódó írásaink