Életmód

Terhesség alatt tilos ezeket fogyasztani

Kiegyensúlyozott étrendre van szükség

A terhesség olyan időszak, amikor a női testnek energiára és erőre van szüksége. Ahhoz, hogy a lehető legkönnyebben átvészeljük ezt az időszakot, az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és kerülni kell néhány káros élelmiszert – tette közzé az rbc.ua.

Terhesség alatt tilos ezeket fogyasztani
A várondósság ideje alatt kiegyensúlyozott étrendre van szükség
Fotó: MH archív/Ficsor Márton

Victoria Sirotina gyermekorvos azt mondta, hogy a várandós nőknek ki kell zárniuk étrendjükből a nem pasztőrözött tejet és az abból készült tejtermékeket.

Ide tartoznak a lágy sajtok, a kívül fehér bevonatú kéksajtok, mint például a Brie, a Camembert és a Chevre, valamint a kéksajtok, mint a dán kéksajt, a Gorgonzola és a Roquefort.

Ezek az élelmiszerek Listeria nevű baktériumokat tartalmazhatnak, amely fertőzést okozhat. 12 hónaposnál idősebb gyermekekre és felnőttekre nem jelent jelentős veszélyt, csak a magzatra veszélyes, illetve vetéléshez vezethet.

„Mindig olvassa el az összetevőket, fel kell tüntetni, hogy nyers vagy nem pasztőrözött tejből készül-e az adott élelmiszer” – tette hozzá az orvos.

Milyen egyéb termékek tiltottak?

Korlátozza a magasan feldolgozott szénhidrátok (búzadara, prémium tészta, lekvár, mályvacukor, fehér kenyér, cukros italok stb.) bevitelét. Ez segít a testsúly szabályozásában, és elkerüli a vércukorszint hirtelen emelkedését.

Ez különösen igaz azokra a nőkre, akiknél fokozott a terhességi cukorbetegség (a terhesség alatti szénhidrát-anyagcsere-zavar) kialakulásának kockázata.

Próbálja csökkenteni a hozzáadott cukrok, telített zsírok és nátrium bevitelét is, amennyire csak lehetséges. Csökkentse az erősen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását (chips, gofri, kolbász, gyümölcslevek, prémium lisztből készült pékáruk).

Az élelmiszerek egy másik csoportja, amelyet a terhes nőknek kerülniük kell, az A-vitaminban gazdag ételek. Ennek a vegyületnek a feleslege teratogén hatású, azaz megzavarja a magzat fejlődését, elősegíti a születési rendellenességek kialakulását, valamint késlelteti a fizikai és szellemi fejlődést.

Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • csirkemáj, marha, sertés, nyúl, tőkehal
  • májpástétomok, beleértve a vegetáriánusokat is
  • libamáj

Kapcsolódó írásaink