Életmód
Így ismerjük fel a minőségi magyar fűszerpaprikát
Egy őstermelő elárulta a titkot

A jó fűszerpaprika kiválasztása kulcsmozzanat, ugyanis egy gyengébb minőségű, esetleg rossz paprikákkal elkevert fűszer, ha el nem is rontja az ételt, de nem lesz olyan finom, mint egy igazán jó pirospaprikától lehetne. Az élelmiszerboltokban, zöldségeseknél többféle fűszerpaprikát kapni, megtalálhatjuk a saját márkás csomagolású, valamint a nagyobb, ismertebb cégek termékeit is, ám ezek zárt, átlátszatlan csomagolásba kerülnek. Ez az, ami igazán megnehezíti a jó paprika kiválasztását.
A minőségi magyar fűszerpaprikát ugyanis elsősorban a színe, illetve illata, íze és olajtartalma alapján ismerjük fel.
A bolti fűszerpaprikát vásárlás előtt sem megnézni, sem megszagolni, megkóstolni nem tudjuk, csak otthon eszmélhetünk rá arra, hogy jó vagy épp fakó fűszerpaprikát sikerült-e vásárolni. A piacon, őstermő pultjánál azonban gyakran van lehetőségünk alaposan is szemrevételezni az árut. Komlósi Sándorné őstermelő szerint vásárlóként ez a kulcs, mindenképp nézzük meg a pirospaprika színét, ami legyen igazán erőteljes, sötétebb piros, már-már vörös. Ha két ujjbegyünk közé fogjuk és eldörzsöljük, akkor tapintásra kissé zsíros-olajos, és alaposan megfesti a bőrünket, az illata pedig erőteljes, édeskés.
A minőségi, magyar fűszerpaprikáról árulkodik a csomagolás is. Egy őstermelő ugyanis minden esetben feltünteti a címkén a nevét, elérhetőségét, az engedélyszámot, így vissza- és nyomon követhető a termék.
Komlósi Sándorné azt is elárulta, hogy ők többféle paprikából állítják elő a fűszert. Kerül bele Szegedi-20 és Szegedi-80 nevű paprika, valamint Bolero F1 édes fűszerpaprika is. Ezeket betakarítják, szárítják és maggal együtt őrlik, ugyanis a magtól lesz olajos a fűszerpaprika.