Életmód
Kidobná a karácsonyfát és a fenyőtűket? Készítsen belőlük inkább üdítőt!
Hagyományosan vízkeresztkor szedik le a karácsonyfákat, szerencsétlen fenyők pedig a szeméttelepen végzik

Amikor megtörténik karácsonyfa leszedése vízkeresztkor, az egész fát a kuka mellé állítják az emberek, nem tudván, hogy értékes konyhai alapanyagot pazarolnak el. Ugyanis a fenyőtűből és ágaiból különleges házi üdítő készíthető, amely egészséges is.
Milyen vitaminokat tartalmaz a fenyőtű?
Furcsán hangzik, pedig a fenyőtűk tele vannak antibakteriális, immunerősítő és antidepresszáns anyagokkal, ezenfelül antioxidáns és C-vitamin-tartalma is igen jelentős. Már csak ezekért is érdemes fenyőtűteát fogyasztani, amely remek orvosság a megfázás tüneteinek enyhítésére.
Évente több ezer tonna fenyőfát dobnak ki karácsony után, így ha csak néhány fenyőágat megment, már azzal csökkenti a pazarlást, arról nem is beszélve, hogy így többet hozhat ki a karácsonyfáért kifizetett pénzből.
A fenyőtűszóda receptje
Szinte valamennyi fenyőfaj alkalmas emberi fogyasztásra, így a karácsonyfának használt fák tűlevelei is.
Hozzávalók:
- 2-3 ágnyi fenyőtűköteg (fontos, hogy ne vágott legyen!)
- 1,5 l palackozott vagy szűrt víz
- Méz ízlés szerint
- Lime-, narancs- és citromszeletek
- Csatos üveg
Fenyőtűital elkészítése
1. Szedjük le a fenyőtűket a fenyőfa ágáról, és alaposan mossuk át őket hideg vízzel.
2. A megtisztított fenyőtűket tegyük egy csatos üvegbe, legjobb a félliteres darab.
3. Csurgassuk rá a mézet az üvegben lévő fenyőtűkre, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy teljesen ellepje.
Tudta?
Fermentáláskor azért előnyös szűrt vagy palackozott vizet használni, mert az nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek megzavarhatják az erjedési folyamatot.
4. Hagyjon öt-hat centi helyet a kupak és a víz felszíne között, hogy a fermentáció során felszabaduló buborékok felemelkedhessenek.
5. Zárja le a kupakot, majd rázza meg az üveget, hogy a méz egyenletesen eloszoljon benne. Ez elősegíti a zökkenőmentes fermentációs folyamatot.
6. A lezárt üveget tegye meleg helyre, például konyhapultra.
7. Két-három nap után jelennek meg a buborékok és jön létre a fenyőtűszóda.
8. A kész fenyőtűszódát felszolgálás előtt szűrjük át, és tálaljuk citrom-, illetve limekarikákkal.
Fontos: három napnál tovább semmiképp se hagyjuk lezárva az üveget, különben túlnyomás keletkezik! Ha tovább fermentálná, párnaponta nyissa fel a tetejét.