Életmód

Bogarak jelentek meg a rizsben? Így szabadulhat meg tőlük mindörökre

Minden háziasszonnyal előfordult már legalább egyszer, hogy idegesítő bogarak jelentek meg a konyhában

Minden háziasszonnyal előfordult már legalább egyszer, hogy idegesítő bogarak jelentek meg a konyhában. Ennek oka gyakran a gabonafélék, amelyekben szaporodnak. A cégnél a rovarok és rágcsálók elleni küzdelemhez elmondták, hogyan lehet kiszedni a bogarakat a darából, számol be a Sports.kz a Glavred.infóra hivatkozva.

Bogarak jelentek meg a rizsben? Így szabadulhat meg tőlük mindörökre
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Ha nem szeretne „hívatlan vendégekkel” találkozni, miközben kibont egy zacskó rizst, akkor érdemes betartani néhány szabályt a tárolására vonatkozóan.

Először is, érdemes megjegyezni, hogy jobb, ha nem vásárol lisztből és gabonákból nagy mennyiségben, ha lassan használódnak el. A gabonákat legfeljebb négy hónapig érdemes tárolni.

Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni a csomagolás sértetlenségét. Hiszen a bosszantó bogarak a lyukakon keresztül is bejuthatnak. Érdemes tisztán tartani azokat a helyeket is, ahol az élelmiszert tároljuk. Az ételmaradékok, szemcsék és morzsák csak csalétekként szolgálnak a kártevők számára.

Hogyan lehet eltávolítani a bogarakat?

Ha bogarat találtál a gabonában vagy a lisztben, ne siessen, hogy mindent egyszerre kidobjon. Ez a termék még megmenthető. Először is át kell szitálni egy szitán az összes lisztet vagy gabonát. Ezt követően 3-4 napra a fagyasztóba kell tenni. Ez azonban meglehetősen hosszú idő.

Ennél gyorsabb megoldás a sütő módszer. Ehhez a gabonát vagy a lisztet a sütőben kell kiszárítani. Érdemes egy órán át szárítani, legfeljebb 50 fokos hőmérsékleten.

Érdemes megjegyezni, hogy a gabona vagy liszt akár hűtőszekrényben is tárolható. Ez is minimalizálja a nemkívánatos „vendégek” megjelenését.

Hogyan lehet meggátolni a bogarak, kukacok megjelenését?

Ha érdekli a kérdés, hogy mit tegyen a gabonába vagy lisztbe, hogy a bogarak ne induljanak el, akkor itt megtalálja a választ. Egy nagyon egyszerű trükköt kell csupán bevetnie. Az élelmiszerek felületére és a közelükbe is érdemes tenni:

  • babérlevelet,
  • hámozott fokhagymagerezdeket,
  • borsmentát,
  • szárított citromhéjat.

Kapcsolódó írásaink