Életmód

Megegyük vagy kidobjuk a mustár tetején összegyűlő folyadékot?

Kevesen tudják, hogy mi az

Mustár nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha. A sült kolbász és a virsli állandó kísérője szinte biztosan minden háztartásban megtalálható. Így a mustár tetején úszkáló folyadék sokak számára ismerős – írja a mindmegette.hu.

Megegyük vagy kidobjuk a mustár tetején összegyűlő folyadékot?
Képünk illusztráció
Fotó: Belga via AFP/Belga MAG/Bruno Fahy

Ha a mustárt hosszabb ideig tároljuk, a tetején sárgás színű folyadék gyűlik fel. Ez egy teljesen normális jelenség: a szerkezet, a textúra megváltozásának szemmel látható eredménye. A folyamat nincs hatással a termék ízére, egyszerűen csak az összetevők természetes szétválását jelzi. Ha ugyanis nincsenek a mustárban adalékanyagok, akkor az ecet és a víz elválik a mustár többi, szilárd alkotóelemétől, azaz a mustártól és egyéb fűszerektől. Ilyenkor tehát nem kell kidobni a mustárt, hanem egyszerűen felrázni vagy kanállal megkeverni, és máris fogyasztható.

A mustárt felbontás után sem kell hűtőszekrénybe tenni, mert természetes tartósítószereket, például ecetet vagy citromsavat tartalmaz, amelyek gátolják a baktériumok és a penész elszaporodását. Hűtés nélkül is hosszú ideig megőrzi az ízét és minőségét.

A mustár az egyik legrégebbi fűszernövény, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is használtak gyógyászati és kulináris célokra. Szinte minden része felhasználható: a levelét és szárát zöldségként fogyaszthatjuk, a magokat pedig fűszerként, illetve olajok és más fűszerek elkészítéséhez használjuk. A mustár kalciumban, A- és C-vitaminban, illetve folsavban gazdag. Alacsony kalória-tartalmú és mivel a benne lévő csípős összetevők elősegítik az emésztőnedvek termelődését, serkenti az emésztést.

Kapcsolódó írásaink