Életmód

Ezekkel a zöldségekkel csökkenthető a vérnyomás

Természetes módon javulhatnak az értékek

A világon több mint egymilliárd felnőtt él magas vérnyomással, vagyis hipertóniával. Ez a betegség pedig egyebek mellett a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának kockázatát is jelentősen növelheti – írja a Házipatika.com.

Ezekkel a zöldségekkel csökkenthető a vérnyomás
A kéthetes kúra segítette a napközbeni szisztolés vérnyomás csökkentését
Fotó: Biosphoto via AFP/ Biosgarden/Patricia Meaille

Bizonyos zöldségfélék fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében.

A szakemberek azt vizsgálták meg, hogy milyen hatással van a vérnyomásra a keresztesvirágú zöldségek – azaz a karfiol, a karalábé, a brokkoli, a káposztafélék, a kelbimbó, a retekfélék és a fodros kel – fogyasztása.

Megállapították, hogy napi négy adag keresztesvirágú zöldség két héten át tartó fogyasztása – a gyökér- és tökfélékből álló étrenddel összehasonlítva – átlagosan 2,5 higanymilliméterrel csökkentette a 24 órás szisztolés vérnyomást az enyhén vagy közepesen emelkedett vérnyomású résztvevőknél.

Ez a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatának ötszázalékos csökkenését eredményezte. Összességében a kéthetes kúra segítette a napközbeni szisztolés vérnyomás csökkentését, nem befolyásolta ugyanakkor az éjszakai szisztolés vérnyomást.

Kapcsolódó írásaink