Életmód
Ezek az ételek úgy hatnak, mint az aszpirin
Hígítják és folyékonyabbá teszik a vért, így megakadályozzák a vérrögök kialakulását

Elmondása szerint az alkoholtartalmú italok „zsírtalanítják” a vérsejteket, aminek következtében azok összetapadhatnak, és megnő a vérrögök kialakulásának kockázata.
„A vér folyékonyságát az édes ételek is negatívan befolyásolják. A sütemények, édességek, torták fogyasztása után a vér szinte szirupszerűvé válik. Hajlamosabb az alvadásra és a trombózisra” – mondta Mariyat Mukhina.
Ezenkívül a vér besűrűsödik a sótól, amely a konzervek és a kolbászok összetételében van. Többek között a kávé is negatív hatással van, mivel folyadékot von el – jegyezte meg Mukhina.
„Növeli a vérrögök kockázatát és a K-vitamint tartalmazó termékek használatát. Ez jelen van a zöldfűszerekben, például a spenótban és a csalánban” – tette hozzá a szakértő.
A problémák elkerülése érdekében a szakértő azt tanácsolta, hogy mindenképpen fogyasszunk olyan termékeket, amelyek hígítják a vért.
„Előzzük meg a trombózist olíva- és lenmagolajjal, fokhagymával, citrommal és céklával. Emellett tegyük folyékonyabbá a vért az erdei bogyós gyümölcsökkel. A málna is hasznos – szalicilátokat tartalmaz, tehát úgy hat, mint az aszpirin” – mondta Mariyat Mukhina.
Ahhoz, hogy a vér folyékonyabb legyen, az is fontos, hogy elegendő vizet igyunk. A nőknek testsúlykilogrammonként 30 millilitert, a férfiaknak pedig napi 35 millilitert ajánlott inni.