Életmód
13 trükk, hogy ne zabálja az áramot a hűtő
Jelentős összeget spórolhatunk, ha helyesen használjuk
1. Ne nyitogassuk!
Gondolkodjunk előre: a hőségben sokszor jól esik a nyitott hűtő elé állni, és elmélázni, mit is főzzünk a hozzávalókból. A készüléknek ez azonban nem tesz jót, hiszen ilyenkor felmelegszik a benti levegőtől, ezért a készülék teljes erővel újra hűtésre kapcsol, és megpörgeti a villanyórát.
2. Ne tegyünk bele meleg ételt!
Soha ne helyezzünk még meleg ételt a hűtőbe, mert az megemeli a készülék belső hőmérsékletét, és az ideális hőfok újbóli eléréséhez plusz energiát kell a gépnek felhasználnia. Mindig várjuk meg, hogy az étel teljesen kihűljön, és csak utána tegyük be a hűtőbe!
3. Hagyjunk helyet!
Ügyeljünk rá, hogy ne legyen teljesen a falhoz tolva a hűtő, a készülék ugyanis a hátsó részén adja le a hőt, és ha a készülék ezt nehezebben tudja megtenni, akkor akár 10 százalékkal is növekedhet a fogyasztása.
4. Ellenőrizzük az ajtót!
Ellenőrizzük néha az ajtó tömítését! Az apró réseken ugyanis kiszivároghat a hideg levegő. Helyezzünk egy papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Ha könnyedén ki tudjuk húzni a papírt, akkor a tömítés cserére szorul, ha ellenállás érezhető, akkor minden rendben van.
5. Olvasszuk le!
Évente legalább egyszer olvasszuk le a fagyasztót! 5 mm jégréteg esetén akár 30 százalékkal is megnő az energiafogyasztás.
6. Pakoljunk okosan!
Az hűtőajtó felső részén 12 fok a hőmérséklet, a lejjebb lévő polcokon pedig csak 2 fokkal van hidegebb. A vajat és a tojást a felső rekeszekbe tedd, majd alá a csokit és a majonézt. Az ajtó alsó felén pedig az italoknak kialakított hely a legmegfelelőbb.
7. Hol a lekvár helye?
A második legmelegebb hely a hűtőben a felső polc. Itt átlagosan 8 Celsius fok uralkodik, mely tökéletes hely a sajtok számára, hiszen megtartják aromájukat, a füstölt sonka kellemes ízű marad, és a lekvár sem dermed meg túlzottan.
8. Így tároljuk a tejterméket!
A tejet, joghurtot, túrót és pudingot a középső polcon kell tárolni, mivel itt körülbelül 5 fok a hőmérséklet. Ez a baktériumoknak túl hideg ahhoz, hogy szaporodjanak, így a tejtermékek nem romlanak meg olyan hamar. Ennél hidegebb hőmérsékleten viszont a tejtermékek íze érezhetően megváltozik, romlik.
9. Ne hűtsük a hűtőt!
Az élelmiszerek számára általában elegendő, ha a hűtőszekrényben 5 fok van. Ha csak két fokkal hidegebb a hűtő, máris jócskán megnő az éves villanyszámla.
10. Hová helyezzük a hűtőt?
Nem jó, ha a betűző nyári nap sugarai érik a készüléket. Ilyenkor ugyanis a külső hőhatásokat is semlegesítenie kell, ami újabb energiafelhasználással jár.
11. Hátul is takarítani kell!
Időnként takarítsuk le a hűtőt, a kondenzátorra és a hűtőrácsra rakódó por ugyanis akár 25 százalékkal is képes csökkenteni a hatásfokát.
12. Ne pakoljunk szorosan!
Ügyeljünk arra, hogy ne pakoljuk szorosan egymás mellé az élelmiszereket, különben a hideg levegő nem tud szabadon áramolni közöttük, ez pedig rontja a hűtés hatásfokát.
13. Ne tegyük a tűzhely mellé!
Soha ne tegyük tűzhely vagy fűtőtest mellé a hűtőt. Minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál kevesebb áramot fogyaszt: minden egyes Celsius-fok 6 százalékkal több áramfelvételt jelent.