Életmód

Hol tároljuk a vodkát?

Kiderül, meddig tartható el

Sokan tárolják a vodkát a fagyasztóban, de ez nem mindig a legjobb megoldás – írja a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

Hol tároljuk a vodkát?
A legjobb, ha behűtjük, de nem fagyasztjuk le a vodkát
Fotó: AFP/Ben Stansall

A vodka igen népszerű ital, a legtöbben a fagyasztóban tárolják. A fő érv e lehetőség mellett, hogy az ital mindig hideg lesz.

A legoptimálisabbnak mégis az tűnik, hogy a hűtőszekrényben tároljuk. Fontos megérteni, hogy milyen hőmérsékleten kell tárolni a vodkát – a hűtőben ez általában körülbelül +4 vagy +6 fok. Ez az ideális érték, mivel az ital hideg lesz, de nem veszít az ízéből.

Azt már kiderítettük, hogy milyen hőmérsékleten lehet tárolni a vodkát, hogy az íze ne változzon. Ezután derítsük ki, lehet-e az üveget a fagyasztóban tartani?

A tartalom nem fagy meg. Az italban lévő alkohol csökkenti a fagyáspontot, így még fagypont alatti hőmérsékleten is folyékony formában marad.

Sokan a fagyasztóból származó vodkát részesítik előnyben, mert az ital lágyabbá válik, ráadásul mindig készen áll a fogyasztásra.

Most pedig beszéljünk arról, hogy miért nem biztos, hogy jó megoldás az üveg fagyasztóban való tárolása. Először is nem ajánlott a minőségi vodkafajtákat fagypont alatti hőmérsékleten tartani. Másodszor ha ízesített vodkát iszunk, akkor az ital textúrája és íze megváltozhat, ha hosszú ideig a fagyasztóban tároljuk.

Mennyi ideig tartható a vodka felbontás után?

Úgy tartják, hogy a felbontott vodka akár több évig is tárolható. A gyártók azonban nem ragaszkodnak ehhez a véleményhez. Az egyik cég azt ajánlja, hogy az üveget függőleges helyzetben, hűvös, sötét helyen tartsuk. Még jobb a hűtőszekrényben. Néhány hónapon belül azonban fogyasszuk el.

A dolgok egy kicsit másképp állnak az aromákat tartalmazó vodkával. Az összetevők miatt az ital eltarthatósági ideje csökken. A legjobb, ha a felbontástól számított hat hónapon belül elfogyasztjuk. Ha saját készítésű a vodka, az eltarthatósági idő még rövidebb lesz.

Tanács azoknak, akik ezt az italt saját maguk készítik el: figyeljünk oda, mibe töltjük. Sokan műanyag palackban tárolják a vodkát. Bár ez egy kézenfekvő lehetőség, több oka is van annak, hogy miért ne tegyük. Először is fennáll a kémiai reakció veszélye az alkohol és a műanyag között. Ez nemcsak az ital ízét, hanem az eltarthatóságát is befolyásolhatja. Ezenkívül a műanyag palackok kevésbé légmentesek, mint az üvegek. Emiatt az alkohol lassan elpárologhat, és a vodka oxidálódik, ha levegővel érintkezik.

Kapcsolódó írásaink