Életmód
Nyolc meglepő élelmiszer, amelynek a hűtőben a helye
Sokkal hosszabb ideig elállnak
1. Avokádó
A gyümölcsöt megéri a hűtőszekrényedben tartani, mert a hideg segít megakadályozni, hogy pár nap alatt túlérett legyen.
2. Érett banán
Ha beteszünk egy érett banánt a hűtőbe, ugyanúgy meg fog barnulni, mintha a konyhapulton tárolnánk, viszont az ízén egyáltalán nem fogjuk érezni a változást.
3. Fűszernövények
Ha szeretnénk, hogy a vágott fűszernövények – például a koriander, a kapor vagy a petrezselyem – a lehető leghosszabb ideig frissek maradjanak, akkor mossuk meg őket, állítsuk 2,5 centinyi vízbe, és tegyük be őket a hűtőszekrénybe.
4. Szójaszósz
Ha nem tervezzük elfogyasztani a szójaszószt egy-két hónapon belül, akkor a konyhaszekrény helyett inkább a hűtőbe tegyük! Ennyi idő után veszíteni kezd a frissességéből, és az íze is megváltozik – ha azonban a frigóban tartjuk, ettől nem kell tartanunk.
5. Juharszirup
Nincs benne tartósítószer, ezért szobahőmérsékleten tárolva hamar penészes lehet, ezért érdemes inkább a hűtőben tartani.
6. Ketchup
A ketchupot nem kell feltétlenül a hűtőben tárolni, azonban ha hónapokkal később is szeretnénk belőle fogyasztani, felbontás után mindenképp a frigóban a helye.
7. Citrom, narancs és lime
Bár nem feltétlenül szükséges őket lehűteni, a hűtőben négyszer hosszabb ideig elállnak, mint a konyhapulton lévő gyümölcstálban.
8. Diófélék
A dióféléket szobahőmérsékleten legfeljebb négy hónapig tudjuk tárolni, de a hűtőszekrényben akár egy évig is elállnak. A fagyasztóban pedig még tovább.