Életmód

Kivághatja-e a penészgombát az élelmiszerekből?

A penész nem feltétlenül veszélyes

Inna Kononenko orvos-táplálkozási szakértő azt monda, hogy a terméken lévő penész azt jelzi, hogy az már romlásnak indult – írja a Sports.kz.

Kivághatja-e a penészgombát az élelmiszerekből?
Az élelmiszeren megjelenő penész, ha csak egy kis foltban van jelen, már akkor is elterjedt az egész ételen (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Ebben az esetben a méreganyagok már az egész termékben elterjedhetnek, még akkor is, ha a penész csak egy helyen látható. A szakértő szerint a penész egyes típusai képesek láthatatlan hálózatot – micéliumot – létrehozni. Még ha le is vágunk egy penészes termékdarabot, a káros anyagoknak csak egy részét tudjuk eltávolítani.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a penész nem feltétlenül veszélyes, de jelzi a termék szavatossági idejét. Ez azt jelenti, hogy más káros baktériumokat vagy vírusokat tartalmazhat, amelyek ételmérgezést vagy betegséget okozhatnak.



Kapcsolódó írásaink