Életmód
A táplálkozási szakértő elmondja, naponta hányszor kell enni ahhoz, hogy egészségesek legyünk
Fontos a kalóriák eloszlása a nap folyamán
Minden ember egyedi, és megvannak a saját preferenciái, életritmusa, eltérő fizikai aktivitása, és végül a saját betegségei, amelyeket figyelembe kell venni.
A rendszeresség és a gyakoriság mellett az egészség szempontjából fontos figyelembe venni a napi energiabevitel eloszlását és az étkezések szinkronizálását a cirkadián ritmusokkal.
„A legújabb prospektív tanulmányok kimutatták, hogy a magas étkezési gyakoriság (napi hat étkezés) jelentősen növeli a betegségek kockázatát az alacsony étkezési gyakorisághoz képest” – áll a jelentésben.
A szakértő szerint a legtöbb embernek három fő tápláló étkezésre van szüksége.
A következő tényezőket kell figyelembe venni:
- A reggelit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Azoknál, akik reggeliznek, kisebb a súlygyarapodás kockázata azokhoz képest, akik kihagyják. Emellett a teljes értékű reggeli csökkenti a napközbeni túlevés kockázatát, és elkerüli a kaotikus nassolást.
- minden étkezés tartalmazza a fő makrotápanyagokat: fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és rostokat
- az étkezések között étkezési szüneteket tartanak, amelyek alatt cukormentes tea vagy kávé és víz fogyasztható.
- a vacsora lefekvés előtt három-négy órával könnyű legyen, hogy ne befolyásolja negatívan a cirkadián ritmust.
Mit kell figyelembe venni
A táplálkozási szakember megjegyezte, hogy fontos a kalóriák eloszlása a nap folyamán. A magas kalóriatartalmú reggeli étkezés a magas kalóriatartalmú vacsorával szemben befolyásolhatja a fogyást és a ghrelinszintet.
Különösen, ha olyan uzsonnát ad hozzá, amely lehet tápláló, ebben az esetben biztosan nem árt az egészségnek.
Fontos megjegyezni, hogy a nassolnivalók szükségesek lehetnek a következőkhöz
- akiknek a kórtörténetében gyomor-bélrendszeri betegségek szerepelnek;
- az étkezési zavarokban szenvedők, és segítenek az éhségérzet ellenőrzésében;
- azoknak, akiknek nagy kalóriabevitelre van szükségük, és fizikailag nem tudnak enni, és az adagok mérete három étkezésre van elosztva;
- sportolók;
- gyermekek, terhes és szoptató nők.
Példák az egészséges snackekre:
- bogyós gyümölcsök + diófélék + joghurt;
- zöldségsaláta mozzarellával és kenyérrel;
- humusz zöldségekkel;
- teljes kiőrlésű kenyér túrókrémmel, avokádóval és zöldfűszerekkel.
„Nagyszerű dolog akkor enni, amikor éhesnek érezzük magunkat, és abbahagyni, ha jóllaktunk, de manapság, stresszes időszakokban a legtöbb embernek étkezési zavarai vannak, és az érzelmi éhség jelzésére történő evés súlygyarapodáshoz vezethet” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.