Életmód

A „csendes gyilkos” demenciát okozhat

A magas vérnyomást gyakran nem kísérik nyilvánvaló tünetek

Egy tanulmány nyilvánosságra hozta, hogy a magas vérnyomás az érrendszeri demencia egyik fő oka. A magas vérnyomás nemcsak a szívet és az artériákat terheli, hanem növeli a stroke és a szívroham kockázatát – írja a kubnews.ru.

A „csendes gyilkos” demenciát okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: SHERRY YATES YOUNG / SCIENCE PHOTO / SYO / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

A tudósok 70 év alatt 27 tanulmányt elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az érrendszeri demencia néhány kockázati tényezője, például a dohányzás és az alacsony iskolai végzettség, kevésbé vált gyakorivá. Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás azonban gyakoribbá vált. A magas vérnyomást pedig a demencia legfontosabb kockázati tényezőjeként ismerték el – olvasható a portál oldalán.

A legtöbb probléma egyszerűen elkerülhető az egészséges életmóddal. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód segíthet kiküszöbölni az olyan fő kockázati tényezőket, mint az elhízás és a vérnyomásproblémák. Ez pedig a demenciaesetek mintegy 40%-át megelőzheti!

Fontos megjegyezni, hogy a magas vérnyomást gyakran nem kísérik nyilvánvaló tünetek, ezért is nevezik „csendes gyilkosnak”. Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk, van-e problémánk, ha megmérjük a vérnyomásunkat. Ha már diagnosztizálták a magas vérnyomást, fontos, hogy szigorúan tartsa be az előírt gyógyszeres kezelést, még akkor is, ha jól érzi magát.

Kapcsolódó írásaink