Életmód

Megnevezték a gyomor számára legegészségesebb ételeket

Vezető az omega-3 és a rosttartalomban

Victoria Ivanova táplálkozási szakértő a NEWS.ru-val folytatott beszélgetésben felsorolta a leghasznosabb termékeket, amelyek védik a gyomrot, és segítik annak működését – számol be a Sports.kz.

Megnevezték a gyomor számára legegészségesebb ételeket
A tökpép a gyomor számára az egyik legegészségesebb étel
Fotó: foodcollection via AFP/Christine Fleurent

Elsőként a vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket nevezte meg.

Ivanova szerint ezek a fitonutriensek – a növényekben található anyagok, amelyek számos pozitív hatással vannak az emberi szervezetre – forrása is. Például erősítik a hajszálereket, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A fitonutriensek azok, amelyek a gyümölcsök és zöldségek sokféle színét adják – tisztázta a táplálkozási szakértő.

„Így például a tökpépnek lágyító és védő hatása van a gyomornyálkahártyára. A gránátalma összehúzó tulajdonságai miatt csökkenti a gyomornedv termelődését, csökkenti a gyomornyálkahártya gyulladásos reakcióját. Az olyan bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a tőzegáfonya, a fekete áfonya antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, normalizálják a bél mikroflóráját” – magyarázta a szakértő.

Victoria Ivanova a gabonaféléket is megemlítette. Különösen a zabot, amely gluténben gazdag. Ez lágyítja és borítja a gyomornyálkahártyát, ezért a zabpelyhet gyakran ajánlják a gyomorhurutban szenvedők étrendjébe – mondta a táplálkozási szakértő. A szakértő azt tanácsolta, hogy fogyasszunk olívaolajat, amely megvédi a nyálkahártyát a fekélyektől, és megszünteti a gyulladást, helyreállítja az érintett hámot.

Victoria Ivanova kiemelte a lenmagot, amelynek előnyeit szerinte nehéz túlbecsülni. Kiemelte, hogy vezető szerepet töltenek be az omega-3 zsírsavak mennyiségében, amelyek nélkülözhetetlenek a normális anyagcseréhez.

„Emellett a lenmagnak nyálkaképző hatása is van. Beburkolják a gyomornyálkahártyát, és megvédik azt a sósav és a káros baktériumok hatásától, valamint eltávolítják a salakokat és a méreganyagokat a szervezetből” – mondta a szakértő.

A táplálkozási szakértő szerint a mandula nagyon hasznos a gyomor számára, mivel illóolajokat, rostokat és bizonyos glikozidokat tartalmaz. Victoria Ivanova kifejtette, hogy serkentik a jótékony baktériumok termelődését, amelyek felgyorsítják az anyagcsere-folyamatokat, normalizálják a gyomor savassági szintjét, és segítenek megbirkózni a gyomor- és bélrendszeri rendellenességekkel.

Kapcsolódó írásaink