Életmód

Ételek, amelyek árthatnak a pajzsmirigyünknek

Ezeknek a termékeknek a fogyasztása a vér inzulinszintjének ingadozását okozza, ami negatívan hat a pajzsmirigyre

Az emberi egészség nagyban függ a pajzsmirigy megfelelő működésétől – mondta Maria Elesina, a La Salute klinika endokrinológusa. A Lenta.ru-nak adott kommentárjában az orvosnő sürgette, hogy mondjunk le bizonyos termékekről, hogy támogassuk e szerv működését.

Ételek, amelyek árthatnak a pajzsmirigyünknek
A sok cukrot tartalmazó édességek fogyasztása az inzulinszint ingadozását is okozza (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A doktornő azt javasolta, hogy hagyjuk ki az étrendből az édességeket, a szénsavas italokat és a félkész termékeket (konzervek, szószok, lekvárok, kolbászok), amelyek cukrot tartalmaznak. Ezeknek a termékeknek a fogyasztása a vér inzulinszintjének ingadozását okozza, ami negatívan hat a pajzsmirigyre.

Az endokrinológus a szójatermékektől, köztük a szójatejtől, a tofutól és a szójaszósztól is eltanácsolta. Elmagyarázta, hogy a szója serkenti az ösztrogéntermelést, ami lelassítja a pajzsmirigyhormonok szintézisét. A szójában található izoflavonok a gyógyszerekből származó hormonok felszívódását is csökkentik.

Érdemes a glutént is kivenni az étrendből, amely nagy mennyiségben található a gabonanövényekben. Bármilyen pékáru pajzsmirigyproblémákkal csak súlyosbítja az állapotát

Akiknek már vannak problémái a pajzsmirigyükkel, azoknál az endokrinológus sürgette, hogy zárják ki az étrendből a zöldségeket a keresztesvirágúak családjába tartozókat: fehér káposzta, bordáskel, karfiol és a kelbimbó, retek, fehérrépa. „Tény, hogy ezeknek a zöldségeknek az emésztése során csökken a pajzsmirigy azon képessége, hogy a normális működéséhez szükséges jódmennyiséget felszívja” – magyarázta az orvos.

Kapcsolódó írásaink