Életmód

Az orvos megnevezi a hasnyálmirigy károsító és rákot okozó étkezési hibát

Étkezésen belül szabályozzuk a zsíros ételek mennyiségét

Általánosan elterjedt nézet, hogy az étkezés utáni kellemetlen érzés – rossz közérzet – a hasnyálmirigy működésének zavarával függ össze. De sokkal fontosabb az étel mennyisége és az, hogy pontosan mit evett az ember – számol be a Sports.kz az RG.ru-ra hivatkozva.

Az orvos megnevezi a hasnyálmirigy károsító és rákot okozó étkezési hibát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeaskStock

Mint Szergej Vyalov, az orvostudományok kandidátusa, orvos-gasztroenterológus, hepatológus írja Telegram-csatornáján, az étkezés utáni nehéz érzés az elfogyasztott étel mennyiségével függ össze, de nem az emésztéssel.

Ami a hasnyálmirigyet illeti, azt a koleszterincsapás teszi működésképtelenné.

„Nagyon érzékeny magára a vér koleszterintartalmára” – jegyezte meg Szergej Vjalov.

Ennek eredményeképpen a zsírok túlfogyasztása miatt az ember szembesülhet például az epekiválasztás megsértésével. Egy másik következmény a hasnyálmirigy-gyulladás támadása.

A gasztroenterológus szerint általánosságban úgy vélik, hogy az alkohol először a májat éri.

„Nemcsak a májban, hanem a hasnyálmirigyben is leesik” – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve, hogy a dohányzás (ahogy az gyakran előfordul lakomák alkalmával) még veszélyesebbé teszi a helyzetet.

A „nikotinlöket” serkenti az erek reakcióját, és az alkohol mérgező hatásával együtt elpusztítja a mirigy sejtjeit.

„Az emésztőenzimek mellett a mirigy inzulint termel, amely szabályozza a vércukorszintet” – emlékeztetett az orvos.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a megnövekedett inzulinszint, amelyet többek között a túlsúly idéz elő, nemcsak a cukorbetegség kialakulását, hanem a hasnyálmirigyben lévő daganatok kialakulását is okozhatja. Ezért fontos, hogy egy étkezésen belül szabályozzuk a zsíros ételek mennyiségét, ne terheljük a szervezetet ráadásul alkohollal, desszertekkel, zárjuk ki a dohányzást.

Kapcsolódó írásaink