Életmód

Komoly figyelmeztetés a kardiológustól

Figyeljünk a fürdőzésnél

Nagyon fontos a fürdővíz hőmérséklete. Ha túl hideg a víz, hipotermia veszélye áll fenn – mondta Irina Poljajeva kardiológus, amelyről a News.ru is írt.

Komoly figyelmeztetés a kardiológustól
Hőségben a hirtelen hőveszteség hipotermia kialakulásához vezethet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Diego Cupolo

Figyelmeztetett, hogy a hipotermia esetén az erek beszűkülnek, ami növeli a véráramlást a belső szervekben, és csökkenti a bőr kis hajszálereiben, amely nagyon veszélyes a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára.

Amikor egy személy hideg vízbe merül, a teste sokkal gyorsabban kezd hőt veszíteni, mint meleg vagy mérsékelt vízben. Ez hipotermia kialakulásához vezethet, amikor a testhőmérséklet a normális alá csökken, amely egészségügyi problémákhoz vezet” – pontosított Poljajeva.

Emlékeztetett arra, hogy a hideg vízben való fürdés a pulzusszám reflexszerű emelkedéséhez vezethet. Ezenkívül a hidegben való elmerülés szélsőséges esetekben végzetes lehet.

Jaroszlav Acsikmin kardiológus korábban azt tanácsolta a magas vérnyomásban szenvedőknek, hogy a nyári szezon kezdete előtt konzultáljanak orvosukkal a kezelés folyamatának beállítása érdekében. Hozzátette, hogy a megszokott gyógyszerek a hőségben az erek tágulása miatt a szokásosnál nehezebben hathatnak.

Kapcsolódó írásaink