Életmód

A szakember felfedte, hogyan változtatja az alkohol a férfiakat nővé

Kóros folyamatokhoz vezet az endokrin rendszerben

Az alkohol olyan folyamatokat idéz elő a férfi szervezetben, amelyek a nőknél fordulnak elő – írta meg a Life.ru.

A szakember felfedte, hogyan változtatja az alkohol a férfiakat nővé
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens

Az alkohol negatívan befolyásolja az egész szervezet működését, de a hormonok termeléséért felelős szervek is igencsak érintettek. Ez pedig kóros folyamatokhoz vezet az endokrin rendszerben – magyarázta a moszkvai régió egészségügyi minisztériumának szabadúszó pszichiáter-narkológus főorvosa, Vitalij Kholdin.

„Ha egy férfi hosszú ideig visszaél az alkohollal, a fő férfi hormon – a tesztoszteron – szintje fokozatosan csökken, és a női hormonok termelése nő. Biztosan mindenki észrevette már a sokat ivó férfiak tipikus testalkatát. Nemcsak a hasa nő, hanem a mellei is megnagyobbodnak, és a zsír nőies módon – a csípőre és az oldalára – kezd lerakódni” – figyelmeztetett a szakember.

Ugyanakkor a nők alkoholfogyasztása ellentétes következményekkel jár – a női hormonok mennyiségének csökkenésével. Ez pedig menstruációs zavarokat és termékenységi problémákat okozhat. Kholdin szerint nincsenek biztonságos alkoholadagok, és azoknak, akik nem tudnak egyedül lemondani az alkoholfüggőségről, segítenek a regionális narkológiai rendelőintézet szakemberei.

Kapcsolódó írásaink