Életmód
A legjobb és legrosszabb teák fejfájás esetén
Vannak olyan teaösszetevők, amelyektől csak rosszabb lesz

Amikor fáradtsággal, megfázással vagy stresszel szembesülünk, sokan a kedvenc teánkat hívjuk segítségül. De vajon egy fejfájás esetén is jót tehet egy csészényi ebből a forró italból, vagy inkább csak súlyosbodnak tőle a panaszaink? A Health.com által megkérdezett szakértők szerint ez sok mindentől függ.
A tea a világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala – a víz után a második helyen áll. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy számos pozitív hatást gyakorolhat a szervezetre – gondoljon csak a gyógyteákra. A tea és a fejfájás kapcsolata azonban egy kicsit bonyolultabb ennél. Egészségi állapotától és a tea fajtájától függően ugyanis ez az ital gyógyítója, de akár kiváltó oka is lehet a fejfájásnak
Számos teaösszetevőről ismert, hogy – egyéni érzékenységétől függően – fejfájást válthat ki. „Bizonyos teák – például a matcha, a fekete, az oolong vagy az Earl Gray – koffeint tartalmaznak, és ma már bizonyított tény, hogy a túlzott koffeinbeviteltől megfájdulhat a fejünk” – mutatott rá Mascha Davis táplálkozási szakértő. A koffein ugyanakkor képes függőséget is kialakítani, tehát egyeseknél éppen a megszokottnál alacsonyabb koffeinfogyasztás válthat ki fejfájást és elvonási tüneteket, például extrém fáradtságot és ingerlékenységet. Lisa Andrews dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a sok koffein fogyasztása nyugtalan, rossz minőségű alváshoz vezethet, közvetett módon pedig ez is lehet a fejfájás oka.
A fentiek alapján azt gondolhatja, hogy kizárólag koffeinmentes teák fogyasztásával elkerülheti a fejfájást, ez azonban nem feltétlenül igaz. Ha például rendszeresen gyógyszert szed és mellé gyógyteát iszik, akkor azok kölcsönhatása fejfájáshoz vezethet.
De a gyümölcsteákban és egyes teakeverékekben található tanninoktól is megfájdulhat a feje, ha hajlamos rá. Ennek oka vélhetően az, hogy ezek a vegyületek befolyásolhatják a szerotonin felszabadulását a szervezetben. Egyes kutatások viszont arra utalnak, hogy a tanninok a vas felszívódását is megzavarhatják, így a vér oxigénszállítása nem lesz ideális, ez pedig szintén hozzájárulhat a fejfájáshoz.
Meg kell említeni továbbá a hisztamint is. Ez is egy, a különféle élelmiszerekben természetes módon előforduló vegyület, egyesek azonban intoleránsak lehetnek vele szemben. A hisztaminérzékenységre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint például a fejfájás, a csalánkiütés vagy az orrdugulás.