Életmód

Ez a gyakori tartósítószer talán nem is olyan ártalmatlan, mint gondoltuk

Az, ahogyan az élelmiszereinket kezeljük és feldolgozzuk, nem tesz jót az egészségünknek

Az élelmiszerekben használt egyik gyakori tartósítószer váratlan kölcsönhatásba léphet az emberi bélmikrobiommal – írja a Chicagói Egyetem kutatói által az ACS Chemical Biologyban közzétett új tanulmány.

Ez a gyakori tartósítószer talán nem is olyan ártalmatlan, mint gondoltuk
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Chicagói Egyetem kutatóinak az ACS Chemical Biology című szaklapban megjelent új tanulmánya szerint az egyik legnépszerűbb tartósítószer – a nizin – erőteljes hatást fejt ki mind a kórokozókkal, mind az egészségünket megőrző bélbaktériumokkal szemben. Ez a tartósítószer szó szerint mindenhol jelen van.

Az élelmiszergyártók gyakran adnak tartósítószert az élelmiszerekhez, hogy frissen tartsák azokat. Feladatuk, hogy elpusztítsák azokat a mikroorganizmusokat, amelyek lebonthatják és megronthatják az élelmiszert. Az évszázadok óta használt anyagokat – cukor, só, ecet és alkohol – mára olyan összetettebb vegyületek váltották fel, mint a nátrium-benzoát, a kalcium-propionát és a kálium-szorbát. Kiderült, hogy ezek rejtett módon befolyásolhatják a bélmikrobiomunkat.

A baktériumok bakteriocin nevű vegyi anyagokat termelnek, amelyek elpusztítják a mikrobiális versenytársakat. Ezek természetes tartósítószerként szolgálhatnak, elpusztítva az élelmiszerekben lévő potenciálisan veszélyes kórokozókat. A lantipeptideket –széles körben használják az élelmiszeriparban, és „lantibiotikumokként” váltak ismertté.

A nizin egy népszerű lantibiotikum, amelyet a sörtől kezdve a kolbászokon át a sajtokig mindenben használnak. A tehenek tejmirigyeiben élő baktériumok termelik, de az emberi bélben élő mikroorganizmusok is termelnek hasonló lantibiotikumokat. A kutatók genetikai adatbázisok segítségével hat nizinszerű anyagot állítottak elő, amelyeket aztán laboratóriumban teszteltek a bélben található hasznos és káros baktériumokkal szemben.

Minden egyes lantibiotikum más-más eredményt adott, de mindegyiknél megfigyelték, hogy mind a veszélyes baktériumokra (kórokozókra), mind pedig az egészséges bélrendszer fenntartását segítő mikroorganizmusokra (komensális baktériumokra) hatással van. Az új kutatás azt mutatja, hogy ezek a vegyi anyagok képesek megzavarni az egészséges bélmikrobiomot.

A nizin lényegében egy antibiotikum, amelyet már régóta adnak az élelmiszereinkhez, de a bélmikrobiomra gyakorolt hatásait nem tanulmányozták kellőképpen. Miközben nagyon hatékony lehet az élelmiszerek szennyeződésének megelőzésében, negatív hatással lehet az emberi bélmikrobákra is.

A baktériumok fontos előnyöket nyújtanak a szervezet számára a tápanyagok lebontásával, metabolitok termelésével és – ami fontos – a kórokozók elleni védelemmel. Ha túl sok ilyen baktériumot pusztítanak el az antibakteriális élelmiszer-tartósítószerek, helyüket patogén baktériumok vehetik át, és pusztítást végezhetnek, ami semmivel sem jobb, mint a szennyezett élelmiszer fogyasztása.

Kapcsolódó írásaink