Életmód

Veszélyre figyelmeztetnek, ha télen a lakásban teregetsz

Ezek a nem várt következmények érhetnek

Nem is gondolnánk, hogy egyszerű dolgok is sok veszélyt jelenthetnek, ha nem csináljuk megfelelően. Pedig ebben a cikkben csak a lakáson vagy házon belüli teregetésről lesz szó, ami nem várt dolgok megjelenését okozhatja Az otthoni páratartalom növekedése, ami a belső szárítás következménye, kellemetlen látogatók megjelenéséhez vezethet – írja a promotions.hu.

Veszélyre figyelmeztetnek, ha télen a lakásban teregetsz
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ezekre a vendégekre oda kell figyelni, és másokat is tájékoztatni kell a jelenségről. Amikor a lakásban szárítunk ruhát, a páratartalom hirtelen nagyon megemelkedik, ami ideális feltételeket teremt bizonyos allergének számára. Ez allergiás reakciókhoz vezethet. A magas páratartalom kedvező környezetet biztosít a poratkák és a penészgombák számára. Ezek a szervezetek gyakran a lakás párás helyein, például a fürdőszobában, a konyhában vagy akár a növények földjében is megtelepedhetnek, valamint a bútorszöveteken, mint a szőnyegek és kanapék.

Az Ökotisztítás nevű csoport videója részletesen bemutatja a poratkák életmódját. A nem kívánt vendégek jelenléte asztmás rohamokat és allergiás tüneteket súlyosbíthat, valamint légúti fertőzéseket is okozhat.

Egy nemzetközi kutatás szerint a háztartások jelentős részében télen belső térben szárítanak, gyakran nem megfelelő módon. A probléma megoldására több lehetőség is kínálkozik. Kültéri szárítás, kondenzációs szárítógép használata, ami a nedvességet a szabadba vezeti, vagy, ha ez nem lehetséges, páraelszívó és páramentesítő berendezések beszerzése javasolt. Ha ezek nincsenek (és van rá lehetőségünk), legalább a déli ablaknál állítsuk fel a szárítót, egyúttal gyakrabban szellőztessünk, míg tart a ruhák száradása.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink