Életmód

Mit milyen sűrűn kell mosni?

Tippek a ruhák és textíliák tisztításához

Nagyon sok családnál ismerős lehet a hétvégi véget nem érő mosás. Vannak olyan ruhák és textíliák, amelyeket azonban nem kell minden egyes használat után kimosnunk, és ezáltal még a környezetünket is óvhatjuk.

Mit milyen sűrűn kell mosni?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Kevesebb mosás, kevesebb időtöltés és környezettudatos viselkedés. A megfontolt tisztítással nemcsak időt spórolunk, de a környezetünket is védjük, hiszen kevesebb vizet és kevesebb energiát használunk. De mit is ajánlanak a szakemberek? Melyik textíliát milyen sűrűn kell mosni? Erre kerestük a választ.

A ruhák szagát mi más is adhatná, mint a testünk és a környezeti hatások. Verejtékből egy átlagos napon egy litert párologtat el egy átlagos ember. Emellett pedig leválik róla 500 millió bőrsejt. Legsűrűbben a harisnyákat, zoknikat, alsóneműket, ingeket és blúzokat kell mosni. A szakemberek tanácsa szerint ezeket a ruhadarabokat minden egyes viselés után a mosógépbe kell tennünk.

Vannak olyan napi viseletek, amelyeket három viselés után érdemes kimosni, ilyenek a ruha, a szoknyák, a pulóverek és a farmerek. A szakemberek a melltartót is három viselés után ajánlják tisztítani, igaz egyes tanácsok szerint elég négynaponta. Ha szeretnénk, hogy tartós legyen ez a ruhadarab, akkor érdemes langyos vízben mosni és kézzel tisztítani.

Az éjszakai ruhát, mint a pizsama vagy a hálóing szintén háromnaponta érdemes tisztítani. Ugyanez igaz a törölközőkre is.

A konyhai textíliák közül a konyharuha, a kéztörlő kendő és a mosogatókendő a szakemberek tanácsa szerint napi használat után mosásra érett.

Vannak olyan textíliák, amelyeket hetente szükséges cserélni, ilyenek az ágynemű, a párnahuzat és fürdőszobai szőnyeg.

A hálószobánál maradva a köntöst, a matracbetétet és a párnabetétet a tanácsok alapján havonta elég tisztítani.

Negyedévente érdemes mosni a zuhanyfüggönyt, a plédeket, a kis szőnyegeket és a függönyöket.

Természetesen ezeket a tanácsokat nem lehet kőbe vésni, ugyanis vannak olyan vis major helyzetek, amikor borul ez a terv. A legfontosabb tanács talán az, hogy amikor már nem érezzük magunkat kényelmesen a ruháinkban, akkor irány a mosógép.

Kapcsolódó írásaink