Életmód

Melyik a jobb, a fehér vagy a barna héjú tojás?

Égető kérdések rovatunkból

Az évek során a különböző tojások sora csak egyre bővül: most már számtalan tojás közül választhatunk, a szabad tartásútól a vegetáriánusig, a hatos csomagoktól a 24-es csomagokig, a barnától a hófehérig. Úgy tűnik azonban, hogy − az árfekvésen túl − a legnagyobb döntést a fehér héjú vagy a barna héjú tojás közötti választás jelenti. A fehér tojások vizuálisan kissé közönségesnek tűnnek a barnákhoz képest, melyeknek enyhe felára is felsőbbrendűséget sugall – írja az Eating Well.

Tojások számtalan féle színben léteznek. A nem kereskedelmi céllal tenyésztett tojásoknak a szürkéktől és a kékektől kezdve a zöldekig sokféle árnyalatuk lehet, amelyeket a helyi termelői piacon is láthatunk.

A tojáshéj színét a tojást tojó csirke fajtája határozza meg.

A helyi élelmiszerboltban kapható tojások esetében a legtöbb fehér tojást fehér tollú csirkék, a legtöbb barna tojást pedig vörös tollú madarak tojják, bár előfordul, hogy ez a kettő megfordul.

Táplálkozási szempontból és a főzési alkalmazás szempontjából a belsejük azonos. Mindaddig, amíg nem omega-3 dúsított tojást választasz − ahol a csirkék takarmányát úgy javítják, hogy az extra omega-3 előnyöket biztosítson − táplálkozási szempontból mindegy, hogy melyiket választod.

Ami az ízeket illeti, ugyanez igaz − nincs különbség a tojások ízében a héj színe alapján. Ízbeli különbségek akkor fordulhatnak elő, ha a tojások takarmányozása eltérő: ezért van az, hogy ha friss tojást kapunk a termelői piacon vagy a szomszédtól, a sárgája mélyebb narancssárga, és az íze is intenzívebbnek tűnhet.

Jó hír az otthoni szakácsoknak, hogy akár egyedibb receptekkel szeretnénk szórakozni − mint a pácolt tojás, a Guacamole töltött tojással, vagy a kaszinótojás −, vagy csak egy klasszikus lágytojással indítanánk a napot, a barna vagy a fehér tojás ugyanolyan jól fog működni.

Kapcsolódó írásaink