Életmód
Aranyára lehet az olivának

A kedvezőtlen időjárás kevesebb termést hozott, ami a készletek csökkenésével jár, és a főbb olívaolaj-termelő és -exportáló országok, így például Görögország, Spanyolország és Portugália is erről számolt be.
Emellett arra számítanak, hogy Olaszország 37 százalékkal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022–2023-as szezonban, mint az előző évben, a hiány kapcsán pedig Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója nyilatkozott a Food&Wine-nak.
Állítása szerint globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából 20 százalékkal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami 30, de akár 50 százalékos áremelkedéssel is járhat – derül ki a Roadster beszámolójából.
Ám az aszály és a kánikula nemcsak az olívaolaj mennyiségére, hanem annak minőségére is hatással van, hiszen a termőföld, azaz a növény termesztésének a környezete is kulcsfontosságú az íz szempontjából és az egyes termékek tanúsítványa, besorolása miatt is.