Életmód

Tetőzik a pollenszezon

Az elkövetkező két hétben továbbra is erős tünetekre kell számítani

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

Tetőzik a pollenszezon
Parlagfű
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Országosan nagyon magas a pollenterhelés, helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja – írták hozzátéve, a héten a megerősödő szél tovább fokozhatja a pollenterhelést, amelyen az átmeneti záporok sem enyhítenek számottevően.

A pollenkoncentráció Magyarország egyes területein
A pollenkoncentráció Magyarország egyes területein
Fotó: MTI

Idén a parlagfű virágzását az aszály késleltette, ezért egészen az utolsó augusztusi hétvégéig az allergiások enyhébb tüneteket tapasztalhattak, mint a korábbi években.

Augusztus utolsó napjaiban azonban a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az elkövetkező két hétben továbbra is erős tünetekre számíthatnak a parlagfűpollenre érzékenyek.

Az NNK azt javasolja, hogy az allergiások lehetőség szerint ne végezzenek fizikai munkát a szabadban, fokozottan ügyeljenek a gyógyszerek szedésére, és kövessék nyomon a szervezet polleninformációs szolgáltatását, amely naponta frissülő térképes előrejelzéssel segíti az allergiásokat és a szakorvosokat.

A gyakori hajmosással, a nedves portörléssel, a ruhák beltéri szárításával, maszkviseléssel és a megfelelően időzített – a kora reggeli vagy esti órákban történő – szellőztetéssel tovább csökkenthetők a parlagfűpollen által okozott tünetek – írták.

Kapcsolódó írásaink

Megkezdődött a pollenszezon

ĀAz évszakhoz képest szokatlan meleg hatására több helyen megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom