Életmód

Kubai amazonpapagájok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

A kubai amazonpapagáj kifejezetten állatkerti ritkaságnak számít

Két kubai amazonpapagáj (Amazona leucocephala) kelt ki a Szegedi Vadasparkban, a nagyjából tízhetes madarakat már a látogatók is megleshetik – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Kubai amazonpapagájok keltek ki a Szegedi Vadasparkban
Kubai amazonpapagáj
Fotó: Wikipedia

A vadasparkban számos ritka dél-amerikai papagájfajjal találkozhatnak a látogatók, köztük a legnagyobb feltűnést – már csak hangjukkal is – az arák keltik. Az amazonpapagájok, bár csak közepes méretűnek számítanak, nem kevésbé színes és érdekes madarak.

A kubai amazonpapagáj kifejezetten állatkerti ritkaságnak számít, az európai állatkertekben a nemzetközi adatbázis szerint mindössze ötven-hatvan egyedét tartják számon. Közülük egy költőpár Szegeden él, és már másodszor fordul elő, hogy fiókát nevelnek. A két kubai amazonpapagáj-fióka június elején kelt ki tojásából, és a napokban kezdtek el kijárni a költőodúból, így már a látogatók is megleshetik őket.

Kezdetben a két fióka közül az egyik jóval bátrabb volt, a másik csak a fejét dugta ki időnként, neki még össze kellett szednie a bátorságát ahhoz, hogy a tengerimalac társbérlőkkel megosztott röpdét felfedezze.

A 32 centi magas kubai amazonpapagájok testének nagy része zöld, homlokuk fehér, torkuk élénkpiros, hasuk alsó része borvörös, alsó szárnyfedőtollaik halványzöldek. A nevükben szereplő sziget mellett még a Bahamákon és a Kajmán-szigeteken élnek, ez utóbbi hivatalos madarává is megválasztották.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint a fajnak legfeljebb 27 ezer egyede élhet már csak vadon, számuk folyamatosan csökken. Az élőhelyének elvesztése és a díszmadár-kereskedelem egyaránt veszélyezteti. Többnyire kisebb csapatokban vagy párban élnek, elsősorban a mangroveerdőket kedvelik, ahol magokkal, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak.

A Szegedi Vadasparkban 2017-ben állt össze egy pár. Először a hím érkezett meg, amikor a hatóságok elkoboztak és az állatkertben helyeztek el egy illegálisan tartott példányt, majd Németországból érkezett mellé egy tojó. A pár első két fiókája a Nyíregyházi Állatkertbe került, a mostani két fióka is majd egy másik állatkertbe fog költözni idővel, de őszig még meg lehet lesni az amazonpapagájok családi életét Szegeden.

Kapcsolódó írásaink

Az „eredeti” Városliget

Ā1808-ban a terület rendezésének és közhasznú felhasználásának új fejezete kezdődött, amikor József nádor megalapította a Királyi Szépítő Bizottmányt