Életmód
Forró italok hűvös őszi napokra
Sütőtökös latte
Ha ősz, akkor sütőtök! Az igazi kávérajongóknak pedig szinte kihagyhatatlan az amerikaiak nagy kedvence, a sütőtökös latte, avagy a pumpkin spice latte.
Elsőre talán furcsa párosításnak tűnhet ez a kombináció, azonban a sütőtök alapvetően édeskés íze szépen kiegészíti a latte ízvilágát. Elkészítése nem is olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolhatnánk, ráadásul kiváló alternatíva a sütőtök fogyasztásra, amelynek egyébként immunerősítő hatása is van.
Hozzávalók 1 pohárhoz:
– 2 dl tej
– 1 adag erős kávé
– 1 evőkanál sütőtökpüré
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál fahéj
– 1 késhegynyi szegfűszeg
– 1 késhegynyi szerecsendió
– 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Első lépésként főzzünk le egy adag kávét! Rakjuk egy kisebb edénybe a sütőtök pürét, majd keverjük össze a tejjel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a vaníliával, és kis lángon kezdjük el melegíteni! Ha a massza homogén, tehát minden feloldódik, húzzuk le a tűzről! Még gyorsabb, ha a hozzávalókat mikróba tesszük, és 35-40 másodperc alatt összemelegítjük. Várjunk pár percig, míg kicsit hűl, majd mixerrel krémesítsük! Öntsük pohárba a sütőtökös-tejes keveréket, és csorgassuk rá a kávét. A tetejére rakhatunk habosított tejet vagy tejszínt, és megszórhatjuk még egy kis fahéjjal is.
Mandulatejes chai whiskey-vel
Hozzávalók:
– 2 és ½ dl mandulatej
– 1 és ½ teáskanál chai teakeverék
– 30 ml whiskey
– 30 ml frissen facsart narancslé
– narancsszelet és fahéjrúd a díszítéshez
Elkészítés:
Melegítsük fel a mandulatejet, majd keverjük hozzá a teát. Hagyjuk ázni 2-3 percig, közben egy pohárban keverjük össze a whiskey-t és a narancslevet. Amint letelt az idő, szűrjük le a tejet, és öntsük a narancsos keverékbe. Keverjük jól össze, díszítsük narancshéjjal és fahéjrúddal.

Mexikói fűszeres forró kakaó
Hozzávalók 1 adaghoz:
– 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
– 2 teáskanál sötét barnacukor
– 1/4 teáskanál fahéj
– 1/8 teáskanál szerecsendió
– 1 evőkanál forró víz
– 1 bögre (2,5 dl) zsírszegény tej
– 1/2 teáskanál vaníliaaroma
– 1/8 teáskanál mandulaaroma
Elkészítés:
Egy nagy bögrében vegyítsük össze alaposan a kakaóport a cukorral, a fahéjjal és a szerecsendióval! Adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük teljesen simára! A tejet egy kis lábasban melegítsük alacsony hőfokon 3 percig, hogy felforrósodjon! Ezt követően öntsük rá a kakaós masszára, és keverjük el jól! Csepegtessük bele a vanília- és a mandulaaromát, és már kész is.
Almaboralapú puncs
Ki ne szeretné a puncsot, és miért is ne próbálnánk ki egy a szokásostól kicsit eltérő módon elkészített verzióját? Az alma és a fahéj kellemes őszies-télies ízpárosítás, az alkohol pedig még inkább kihozza az aromákat, s még melengetőbbé teszi az italt. A recept nagyon egyszerű, a forralt borhoz hasonlóan néhány perc alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
– egy üveg almabor/almacider (5 dl)
– két felespohárnyi rum (1 dl)
– egy keresztben felszeletelt alma
– egy keresztben felszeletelt narancs
– egy kis darab gyömbér vékonyan szeletelve
– két rúd fahéj
Vajas-rumos kávé
Ez az amerikai ital különösen jól eshet egy hosszú séta után, hiszen egyszerre melegít és frissít fel. Itthon nem jellemzők a vajas italok, ezért kissé szokatlanul hangozhat, de a fűszerezett vaj rummal keverve krémessé és izgalmassá teszi a kávénkat.
Hozzávalók:
– egy kocka szobahőmérsékletű vaj
– egy kanál barnacukor
– 2 teáskanál fahéj
– 1 teáskanál kardamom
– fél teáskanál szerecsendió
– egy csipet szegfűszeg
– rum
– forró kávé
– tejszín
– tejszínhab
Elkészítés:
Botmixerrel keverjük össze egy tálban a tejszínt, a vajat, a cukrot, a fahéjat, a kardamomot, a szerecsendiót és a szegfűszeget! Tegyünk a keverékből két evőkanállal egy bögrébe, majd öntsünk rá 4cl rumot, ezután pedig annyi kávét töltsünk rá, hogy megteljen a bögre! Az egészet addig keverjük, amíg a vaj teljesen beleolvad a kávéba, a tetejére tegyünk tejszínhabot, végül szórjuk meg egy kis fahéjjal!