Életmód

Készüljön, ha frontérzékeny!

Dupla terhelés érkezik

Hétfőn kettős front alakítja időjárásunkat. Ebben a megterhelő humánmeteorológiai helyzetben még az egészséges szervezetet is extrém terhelés éri!

Készüljön, ha frontérzékeny!
A hideg- és a melegfront egyaránt gyötörheti az arra érzékenyeket
Fotó: Pixabay

Hétfőn újabb front, ezúttal kettős front érkezik térségünkbe. Ezen a napon időjárásunkat ez a behatás alakítja, így a meleg- és a hidegfrontérzékenyek egyaránt rendkívül nehéz napra számíthatnak - írja a meteoklinika.hu.

A fokozódó görcsös fájdalmak mellett gyulladásos panaszok is ronthatják a közérzetünket, emellett sokaknál jellemző tünet lesz a vérnyomás-ingadozás és a fejfájás. A szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdők állapota romolhat, és sajnos, nő az infarktus és a sztrók kialakulásának kockázata. A leginkább veszélyeztetettek az idősek és a krónikus betegek, nekik ajánlott mindenféle terhelést kerülni, legyen az fizikai vagy szellemi munka.

Az északnyugatira, nyugatira forduló szél is nagy területen megerősödik, ez a fokozódó szélterhelés pedig intenzív fejfájást, stresszt és nyugtalanságot okoz. Jelentősen lecsökkenhet a teljesítményünk a munkában is, sokaknak nehezebb lesz koncentrálni az iskolában és a munkahelyen.

Szabadtéri programokat se nagyon szervezzen erre a napra, mivel országszerte felhős, nagyrészt csapadékos lesz az idő. A csapadék formája döntően eső lesz, de északkeleten havaseső is előfordulhat. A hő- és komfortérzet ilyenkor alacsony, az esernyő mellett jó szolgálatot tehet a réteges és vastag öltözet.

MEGSZÜNTETNI NEM LEHET, DE A TÜNETEK ENYHÍTHETŐK

A szakértő szerint bárki lehet érzékeny az időjárásra, mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők, illetve az idősebbek jobban megérzik a frontokat. Megfigyelték, hogy az életkor előrehaladtával gyakoribb, hogy valaki érzékeny lesz az időjárásra.

Bizonyos alapbetegségek is felerősíthetik az időjárás-érzékenységet. Leggyakrabban a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri betegségek. A frontérzékenységet szinte lehetetlen megszüntetni, a tünetek viszont enyhíthetők. Segíthet az egészséges életmód és az immunrendszerünk védelme. Fogyasszunk magas ásványianyag- és vitamintartalommal bíró, friss gyümölcsöket és zöldségeket. A csipkebogyó tea magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően például növeli a szervezet ellenálló képességét.

A különféle gyógynövényteák enyhíthetik a tüneteket
A különféle gyógynövényteák enyhíthetik a tüneteket
Fotó: Pexels

A frontokra érzékenyeknek komolyan kell venniük az időjárás változásait, ugyanis például az autóvezetők esetében a fájdalom, a figyelmetlenség, a reakcióidő megnövekedése akár tragédiához is vezethet az utakon.

Ám ha nem súlyosak a tünetei és nem szeretne egyből orvosságokhoz nyúlni, a gyógynövények is segíthetnek:

  • Az orbáncfű oldja a szorongást, levertséget

  • A mentatea erősíti az idegrendszert, valamint segíti a szervezet méregtelenítését

  • A szelessé váló időjárás okozta ingerlékenységre és nyugtalanságra - a relaxáció mellett - a citromfűből, mentából, vagy komlóból készült tea lehet a legjobb választás.

  • A fronthatással jelentkező fejfájást a vasfűből készült tea képes enyhíteni.

  • Migrénes tünetek esetén a cickafarkfű tea is ajánlott de, kerüljük a felpörgető ételeket és italokat.

  • A belső feszültségek ellen használt nyugtató hatású gyógynövényeket akár illóolajként is párologtathatjuk.

Ami mindezek ellenére igazán jó hír, az az, hogy a légszennyezettség várhatóan csökken, mert a szél és csapadék kitisztítja a levegőt.

A közlekedés során is ügyeljünk fokozottan, ilyen időjárási helyzetben a balesetveszély is megnőhet. A csúszós utakon számolni kell a hosszabb féktávolságra, a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt.

Tehát ne lepődjünk meg: a vérnyomás-ingadozás, a fejfájás, szívpanaszok okozója jó eséllyel ez a fronthatás lehet. Ám ha még nem tisztázott, hogy esetünkben mi okozza a kellemetlen, de akár súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

S bár a hét első napjaiban még marad az enyhe idő, a hét közepétől újra támadnak a fagyok. Nehéz lesz kibírni!

Kapcsolódó írásaink

Megújuló gyógynövény-stratégia

ĀMostanra ért véget a házi patikák kedvenceinek, a csipkebogyónak, a kamillának, a bodza- és hársfavirágnak a begyűjtési és felvásárlási szezonja