Életmód

A fájdalom helyéből kideríthető a fejfájás oka

A fejfájás egy igen kellemetlen állapot, amely ha rendszeressé válik, könnyedén megnehezíti, netán tönkreteheti bárki életét.

Szinte mindenki fél tőle, hiszen súlyos betegségek, akár agydaganat előjele is lehet. Ennek azonban egészen speciális, egyéb tünetei is vannak. Ezért nem kell nyugtalankodni, mert a fejfájásnak a legtöbb estben a fáradtság vagy a stressz az oka - írja a Blikk.

Arc körüli fájdalom

Ez a típusú fejfájás leginkább arc- és orr-üreg gyulladásra utalhat, főként ha magas lázzal, zavartsággal, szédüléssel is jár, és még gyengének is érzi magát az ember. A leggyakrabban allergiás reakció miatt gyulladnak be ezek az üregek, de a fertőzés sem kizárt. Az emiatt megnövekedett nyomás hatására alakul ki a fejfájás. Ilyen esetben az orvosok antibiotikumos kezelést írnak fel, illetve fájdalomcsillapítót is be lehet venni.

Fejfájás a homlok körül

Ez a leggyakoribb fejfájás típus, amit a leginkább a vérnyomás, feszült idegállapot ingadozása okoz. Ez a fejfájás típus időszakosan alakul ki, nem jellemző rá az állandóság. Ez a probléma kétszer gyakoribb a nők körében, mint a férfiak esetében.

Féloldali fejfájás

Ez a típus leginkább a migrénes fejfájásra jellemző, hol az egyik oldalon, hol a másik oldalon jelentkezik. Nem ritka a hányinger, émelygés, érzékenység a fényre, hangokra. Érdemes orvosi kivizsgálásra jelentkezni, de a gyógyszerek kezelés is enyhülést hozhat. Ez a fejfájás talán legkellemetlenebb típusa. Gyakran okozza stressz, vagy rossz idegállapot.

A migrénes fejfájást kiválthatja stressz, kialvatlanság és másnaposság is.
A migrénes fejfájást kiválthatja stressz, kialvatlanság és másnaposság is.
Forrás: Max Pixel

A szemek körül kialakuló fájdalom

Ezt leginkább idegzsába okozhatja, itt is inkább a nők érintettek. Ahogy a migrén esetében, itt is jellemző a féloldali fejfájás, de leggyakrabban a kellemetlen, olykor elviselhetetlen érzés a szemek környékén összpontosul. Sok esetben egy erős szag, illat váltja ki ezt a fejfájást, valamint kimutatták, hogy a dohányosok körében gyakoribb ez a panasz.

Kapcsolódó írásaink