Életmód

A fájdalom helyéből kideríthető a fejfájás oka

A fejfájás egy igen kellemetlen állapot, amely ha rendszeressé válik, könnyedén megnehezíti, netán tönkreteheti bárki életét.

A fájdalom helyéből kideríthető a fejfájás oka
A fejfájás nem csak a felnőtteket, sokszor a gyerekeket is kínozza.
Fotó: Max Pixel

Szinte mindenki fél tőle, hiszen súlyos betegségek, akár agydaganat előjele is lehet. Ennek azonban egészen speciális, egyéb tünetei is vannak. Ezért nem kell nyugtalankodni, mert a fejfájásnak a legtöbb estben a fáradtság vagy a stressz az oka - írja a Blikk.

Arc körüli fájdalom

Ez a típusú fejfájás leginkább arc- és orr-üreg gyulladásra utalhat, főként ha magas lázzal, zavartsággal, szédüléssel is jár, és még gyengének is érzi magát az ember. A leggyakrabban allergiás reakció miatt gyulladnak be ezek az üregek, de a fertőzés sem kizárt. Az emiatt megnövekedett nyomás hatására alakul ki a fejfájás. Ilyen esetben az orvosok antibiotikumos kezelést írnak fel, illetve fájdalomcsillapítót is be lehet venni.

Fejfájás a homlok körül

Ez a leggyakoribb fejfájás típus, amit a leginkább a vérnyomás, feszült idegállapot ingadozása okoz. Ez a fejfájás típus időszakosan alakul ki, nem jellemző rá az állandóság. Ez a probléma kétszer gyakoribb a nők körében, mint a férfiak esetében.

Féloldali fejfájás

Ez a típus leginkább a migrénes fejfájásra jellemző, hol az egyik oldalon, hol a másik oldalon jelentkezik. Nem ritka a hányinger, émelygés, érzékenység a fényre, hangokra. Érdemes orvosi kivizsgálásra jelentkezni, de a gyógyszerek kezelés is enyhülést hozhat. Ez a fejfájás talán legkellemetlenebb típusa. Gyakran okozza stressz, vagy rossz idegállapot.

A migrénes fejfájást kiválthatja stressz, kialvatlanság és másnaposság is.
A migrénes fejfájást kiválthatja stressz, kialvatlanság és másnaposság is.
Forrás: Max Pixel

A szemek körül kialakuló fájdalom

Ezt leginkább idegzsába okozhatja, itt is inkább a nők érintettek. Ahogy a migrén esetében, itt is jellemző a féloldali fejfájás, de leggyakrabban a kellemetlen, olykor elviselhetetlen érzés a szemek környékén összpontosul. Sok esetben egy erős szag, illat váltja ki ezt a fejfájást, valamint kimutatták, hogy a dohányosok körében gyakoribb ez a panasz.

Kapcsolódó írásaink