Egészség
A cukros üdítő egy halálos betegség kiváltó oka?
Rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a vastagbélrák előfordulásával

„A szénsavas italok rendszeres fogyasztása nagy mennyiségű szabad fruktóznak és gyorsan felszívódó szénhidrátnak teszi ki a beleket. A fruktóz egy része nem szívódik fel a vékonybélben, és a vastagbélben köt ki, ahol a baktériumok üzemanyagává válik. Ez a diéta megváltoztatja a mikrobiom összetételét és fokozza a gyulladást a bélnyálkahártyában” – magyarázta az onkológus.
Az orvos szerint tanulmányok kimutatták, hogy ez a környezet csökkenti a bélsejtek számára védőanyagokat termelő baktériumok számát, miközben a krónikus gyulladással összefüggő fajok mennyisége megnő. Ivanov ezt a változást egy láncreakció részének nevezte, amely végső soron a rák kialakulását idézheti elő.
Az orvos megjegyezte, hogy egy nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen napi két vagy több adag cukros italt fogyasztottak, nagyobb volt a korai (50 éves kor előtti) vastagbélrák kockázata, mint azoknál, akik ritkán ittak ilyen italokat – írja a Sports.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.
