Egészség
A savanyú káposzta rendkívül veszélyes lehet
Ha ezzel küzd, ne egye meg

A savanyú káposztát friss káposztalevelek erjesztésével készítik. A zöldségekben természetesen jelen lévő baktériumok és élesztők elősegítik a tejsav képződését, ami nemcsak meghosszabbítja az élelmiszer tartalékossági idejét, hanem gazdag tápértéket is fejleszt. A szapánikapsza rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a bélflórára, javítva a tápanyagok felszívódását és szabályozza az emésztést. Emellett összefüggésbe hozták a gyulladásos bélbetegségek kockázatának csökkenésével, beleértve a Crohn-kórt és az irritábilis bél szindrómát.
Az emésztési egészség támogatása mellett a savanyú káposzta segíthet a testsúly fenntartásában is. Alacsony kalóriatartalmú, és gazdag rostban, ami növeli a jóllakottság érzését. A probiotikumok tovább csökkenthetik a bélben felszívódó zsírfelszívódást, bár további kutatásokra van szükség ennek a hatásnak teljes megerősítéséhez.
A depresszió tüneteinek csökkentése
Az is érdekes, hogy a savanyú káposzta jó hatással lehet a mentális egészségre. A bél és az agy közötti kapcsolat jól dokumentált, és az erjesztett ételek potenciált mutattak a szorongás és depresszió tüneteinek csökkentésében. Emellett az egészséges bélflóra erősíti az immunrendszert, segít a szervezetnek megvédeni magát a káros baktériumokkal szemben, és a vitaminok, mint a C, valamint ásványi anyagok, mint a vas, szintén támogatják a szervezet ellenállását.
A savanciánnyú káposzta gazdag antioxidánsokban és C-vitaminban is, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökökek károsodásától. Emellett glükózinolátokat is tartalmaz, amelyek potenciális rákellenes tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaznak. A savanyúsavú káposztból származó rost és probiotikumok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet, míg a K2-vitamin segít fenntartani az erek egészségét. Emellett a karotenoidok, mint a lutein és a zeaxantin védik a látást és a szemet, beleértve a képernyők káros kék fényét is.
Hirtelen vérnyomás-emelkedés
Savanyú és enyhén sós íze miatt a savanyú káposztát leginkább nyersen fogyasztjuk – salátákban, szendvicsekben vagy főétel köreteként. Az ajánlott napi mennyiség 10 és 75 gramm között mozog, ami lehetővé teszi a probiotikumok beépítését a napi étrendbe.
Bár a savanyú káposzta sok előnyt kínál, a túlzott fogyasztás puffadást, gázképződést vagy hasmenést okozhat. Emellett nagyobb mennyiségű hisztamint tartalmaz, ami allergiás reakciókat, például viszketést, duzzanatot vagy szemirritációt okozhat érzékeny embereknél. Azoknak, akik MAOI antidepresszánsokat szednek, kerülniük kell, mert magas tiramintartalma miatt veszélyes kölcsönhatásokat és hirtelen vérnyomás-emelkedést okozhat, írta a mindmegette.
