Egészség

VASÁRNAP Banánnal issza a reggeli turmixát?

Egyes gyümölcsöknek semlegesíti a jótékony hatását

Banán hozzáadása a bogyós gyümölcsös turmixhoz egészségesnek tűnhet, de az új kutatások azt sugallják, hogy a népszerű kombináció semlegesítheti a gyümölcs néhány előnyét.

VASÁRNAP Banánnal issza a reggeli turmixát?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A davis-i Kaliforniai Egyetem tudósai azt találták, hogy egy banán hozzáadása a turmixhoz jelentősen, akár 84%-kal is csökkentheti a bogyók szív- és agyerősítő vegyületeinek felszívódását.

A Food & Function folyóiratban ebben a hónapban megjelent tanulmány a banánban bőségesen előforduló polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzimet mutatja be a csökkenés okaként - írja a New York Post.

A PPO reagál a flavanolok néven ismert jótékony növényi vegyületekkel - amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a bogyók, a szőlő, az alma és a kakaó -, amelyek a szív és az agy egészségének fellendüléséhez kapcsolódnak.

"Igyekeztünk megérteni, hogy egy olyan közönséges ételkészítmény, mint a banán alapú turmix, hogyan befolyásolhatja a bevétel után felszívódó flavanolok elérhetőségét" - mondta Javier Ottaviani, a vezető kutató, az UC Davis adjunktusa a Fox News Digitalnak.

Egy kis klinikai vizsgálatban az önkéntesek két turmixot ittak - az egyiket banánból, a másikat vegyes bogyókból, amelyek alacsony PPO-tartalmúak.

A vér- és vizeletminták azt mutatták, hogy a banán turmix csökkentette a flavanol felszívódását, összehasonlítva a bogyós változattal vagy a flavanol kapszulával.

"Meglepő volt azt tapasztalni, hogy még akkor is, ha a banánt a flavanolokkal egy időben fogyasztják, de nem ugyanabban a turmixban, a PPO még mindig csökkentette a flavanolok szintjét a szervezetben" - tette hozzá.

"Fontos, hogy elkerüljük a flavanoltartalmú ételek kombinálását olyanokkal, amelyek vágás után gyorsan megbarnulnak, mint például a banán, az avokádó és a répazöld."

A banán keverésekor a PPO reagál az oxigénnel, és elkezdi lebontani a flavanolokat, ugyanazt a folyamatot, amely vágás után a gyümölcs barnulását okozza.

Ez folytatódhat az emésztés során, így kevesebb ilyen vegyület marad a szervezet számára.

A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia azt tanácsolja, hogy naponta 400-600 milligramm flavanolt fogyasszunk. E cél elérése érdekében Ottaviani szerint a legjobb, ha a flavanolban gazdag gyümölcsöket, például a bogyókat alacsony PPO-tartalmú összetevőkkel, például ananásszal, narancsmal, mangóval vagy joghurttal kombinálják.

"Mindazonáltal a banán továbbra is nagyszerű gyümölcs és nagyszerű lehetőség a turmixok elkészítéséhez, de nem akkor, ha a flavanolok megőrzésére törekszik a turmixban" - tette hozzá Ottaviani.

Dr. Parth Bhavsar, a georgiai székhelyű családorvos és a TeleDirectMD alapítója szerint a kulcs a sokszínűség és az étrend finomhangolása.

Más gyakori táplálékpárosítások is megzavarhatják a tápanyagok felszívódását - jegyezte meg Bhavsar.

Például a tea vagy a kávé blokkolhatja a vasfelvételt, a kalcium versenyezhet a vassal, a nyers keresztesvirágú zöldségek akadályozhatják a jód felszívódását, a nagyon magas rostbevitel pedig korlátozhatja az ásványi anyagok felszívódását.

"Bár minden esetben kicsik, idővel mintákban összeadódnak" - mondta.

Az UC Davis kutatói megjegyezték, hogy a legújabb eredmények további kutatásokat ösztönözhetnek arról, hogy az ételkészítés hogyan befolyásolja a tápanyagok felszívódását.

Kapcsolódó írásaink