Egészség

A Harvard kutatója 720 tojást evett meg egy hónap alatt

A koleszterinszintre gyakorolt hatások

720 tojást enni egy hónap alatt – ez őrültségnek hangzik. Az ember, aki ezt az önkísérletet végezte, a neves Harvard Egyetem orvostudományi doktorandusza.

A Harvard kutatója 720 tojást evett meg egy hónap alatt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nick Norwitz már 2021-ben doktorált az Oxfordi Egyetemen az anyagcsere témájában, és évek óta a koleszterinnel és a ketogén diétával, azaz a kevés szénhidrátos, de magas zsírtartalmú étrenddel kapcsolatos táplálkozási kérdések végére jár. Jelenleg a Harvardon végez kutatást.

YouTube-csatornáján számos kísérletet dokumentált a koleszterin témájában. Egy videó így szól: „Egy hónap alatt 720 tojást ettem. Ez történt a koleszterinszintemmel.”

A válasz: semmi. A napi 24 tojás és a becsült havi 133 200 milligramm koleszterinmennyiség egy cseppet sem emelte a koleszterinszintjét.

„Azok a tojások nem emelték a koleszterinszintemet” – mondja Norwitz. „Bár a koleszterin mennyisége az ételemben több mint ötszörösére nőtt.” Pontosan ezt akarta bizonyítani a videójával, mondja Norwitz. A tojás indokolatlan hírnévnek örvend, mint egészségtelen koleszterinbomba.

Igazságtalanul démonizált tojások

De egyáltalán mire épül ez a rossz hírnév? Alapvetően a koleszterin fontos. A sejtmembrán alkotóeleme, és részt vesz az anyagcsere folyamatokban. Egy egészséges embernek körülbelül 140 gramm koleszterin van a szervezetében. A túl sok koleszterin azonban a lerakódások miatt szűkítheti az artériákat, és ezáltal növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és a stroke kockázatát

A szervezet koleszterinszintjét azonban egy bizonyos étrend nem befolyásolhatja annyira, mint sokan hiszik. Önkísérletének részeként Norwitzot különösen érdekelte az úgynevezett LDL-koleszterinszint, amelyet gyakran „rossz” koleszterinnek neveznek. Saját nyilatkozatai szerint eredményei még meglepőbbek voltak: „Az LDL-koleszterinszintem az első két hétben még két százalékkal is csökkent, majd a következő két hétben további 18 százalékkal.”

Az ember teljes koleszterinszintje LDL-ből és HDL-ből áll. Míg az LDL-t inkább hiteltelennek tekintik, mint „rossz” koleszterint, mert lerakódhat az artériák falán, a „jó” HDL a test támogatását jelenti. Az LDL-nek azonban fontos tulajdonságai is vannak: Egyszerűen fogalmazva, javító munkákat végez a szervezetben. A HDL ezután megtisztítja a vérzsírt az artériákból. Ezenkívül minél magasabb az LDL-szint a vérben, annál több izmot épít a szervezet.

A jelenlegi kutatások alátámasztják a tojástézist

Az, hogy az extrém tojáskísérlet valóban a leírtak szerint zajlott-e, és Norwitz LDL-szintje az említettek szerint csökkent, nem lehet függetlenül megerősíteni. YouTube-videójában nem mutatja magát főzni vagy eszik.

Az azonban biztos, hogy a jelenlegi kutatások alátámasztják Norwitz tézisét. A tudósok manapság azt feltételezik, hogy az étrend csak a koleszterinszint kis részéért felelős. A többi genetika. Többek között a májban lévő LDL receptorok szabályozzák a vér koleszterinszintjét.

Genetikailag az embernek több vagy kevesebb LDL-receptora lehet – és így jobban vagy rosszabbul szabályozhatja a koleszterinszintet – magyarázza Ulrich Laufs, a lipcsei egyetemi kórház professzora és kardiológiai vezetője. „A test bizonyos beállító csavarjai sokkal nagyobb hatással vannak a koleszterinszintre, mint az étrendünk” – mondja a FOCUS online interjújában.

Laufs ismer olyan szélsőséges példákat is, mint Nick Norwitz: „Volt egy ember, aki 25 éven keresztül minden nap 25 tojást evett. 85 éves volt, normális koleszterinszintje volt, és nem volt érmeszesedés.”

Az is számít, hogy mi kerül még a tányérra

Helmut Gohlke, a Német Szív Alapítvány munkatársa szintén ezt a diétát ajánlja. A tojásfogyasztás döntő tényezője a „kísérő táplálkozás”, azaz mi kerül még a tányérra. Ha a reggeli tojást zöldségekkel kombinálja, sokkal egészségesebben él, mint az, aki szalonnát eszik vele, amely egészségtelen telített zsírsavakat tartalmaz.

Norwitz elmondta, hogy naponta kiegészítette tojásos étrendjét banánnal, áfonyával és eperrel. Ez egészségesen hangzik. Gazdagok vitaminokban, fitokemikáliákban és antioxidánsokban. Ezenkívül a tojás már sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – mindent, amire egy csajnak szüksége van a fejlődéséhez. A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok, valamint a vízben oldódó B-vitaminok. Ezen kívül kalcium, foszfor és vas a sárgájában, valamint nátrium és kálium a tojásfehérjében.

Mindazonáltal Norwitz kísérlete nem az állandó étrend modellje. Ha a gyomor naponta 24 tojással van megtöltve, akkor nem sok más étel fér bele. A szakértők általában óva intenek a túl kiegyensúlyozatlan étrendtől.

Kapcsolódó írásaink