Egészség

Három élelmiszer, amelyek növeli a növényvédőszer-szintet a szervezetben

Egyes gyümölcsök és zöldségek magasabb növényvédőszer-maradékot tartalmaznak

A peszticideket összefüggésbe hozták a rákkal, a hormonzavarokkal, a reproduktív károsodásokkal és a neurotoxicitással a gyermekeknél, és ezeknek a vegyi anyagoknak a maradványait gyakran észlelték ezeken a termékeken.

Három élelmiszer, amelyek növeli a növényvédőszer-szintet a szervezetben
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A washingtoni székhelyű Környezetvédelmi Munkacsoport tudósai által végzett tanulmány megállapította, hogy azoknak a résztvevőknek, akik többet fogyasztottak bizonyos termékekből, beleértve az epret, a spenótot és a paprikát, szignifikánsan magasabb volt a növényvédő szerek szintje a vizeletükben.

„Az eredmények megerősítik, hogy amit eszünk, közvetlenül befolyásolja a peszticidek szintjét a szervezetünkben” - mondta Alexis Temkin, az EWG tudományos alelnöke és a tanulmány vezető szerzője, számol az Independent.

„A termékek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz, de növelheti a növényvédő szereknek való kitettséget is.

”Ez a tanulmány a korábbi munkákra épül, amelyek azt mutatják, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek a peszticideknek való kitettség fő útvonalai„ - mondta Temkin. ”A kisgyermekek és a terhes emberek különösen érzékenyek az expozíció ártalmaira.„

A kutatók 2013-18-ban gyűjtötték össze az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatait a termékekben található növényvédőszer-maradványokról, mielőtt 1,837 résztvevő étrendi kérdőíves válaszaival és vizeletmintáival kombinálták volna.

Ezen adatok felhasználásával az EWG létrehozta az ”étrendi peszticid-expozíciós pontszámot„, hogy megbecsülje az emberek expozícióját az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek, valamint az adott élelmiszer növényvédőszer-szintje alapján.

Ezt az egyes vegyi anyagok gyakorisága és mennyisége, valamint az egyes peszticidek koncentrációja és toxicitása határozta meg.

Az eredmények egyértelmű kapcsolatot mutattak a vizeletükben kimutatott peszticidek szintje és az általuk fogyasztott termékek között.

A termékfogyasztás és a növényvédőszer-szint közötti kapcsolat azonban csak akkor volt bizonyíték, ha a burgonyát kizárták a vizsgálatból.

Úgy gondolják, hogy a burgonya sokoldalúsága és fogyasztási módjainak sokfélesége miatt nehéz pontosan megbecsülni a növényvédőszer-expozíciót, ezért torzítják az eredményeket.

A tanulmány azt is megállapította, hogy sokkal több növényvédő szert kell azonosítani és tanulmányozni, tekintettel arra, hogy az emberek ma már a mezőgazdasági vegyszerek széles skálájának vannak kitéve.

Annak ellenére, hogy több éves kutatás kapcsolja össze az alacsony szintű peszticideknek való kitettséget az egészségügyi kockázatokkal, a szabályozók nem veszik figyelembe a peszticidek keverékéből származó kumulatív expozíciót.

A jelentés arra ösztönzi az embereket, hogy továbbra is fogyasszanak sok gyümölcsöt és zöldséget, de váltsanak át a hagyományos termékekről a biotermékekre.