Egészség

Ez a tényező drámaian növeli a leghalálosabb rák esélyét

Nem ártalmatlanok a szájban élő mikroorganizmusok

Egy új vizsgálat szerint bizonyos szájüregi baktériumok és gombák jelenléte akár háromszorosára is növelheti a hasnyálmirigyrák kockázatát. A kutatók szerint a szájüreg mikrobiomja fontos szerepet játszhat abban, hogy kinél alakul ki ez a rettegett betegség.

Ez a tényező drámaian növeli a leghalálosabb rák esélyét
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

Sokáig csak annyit tudtunk, hogy a rossz szájhigiénia különféle betegségekhez vezethet, de most az amerikai NYU School of Medicine kutatói részletesebben feltárták, pontosan mely kórokozók veszélyesek. A vizsgálat szerint a szájüregi baktériumok és gombák nemcsak ínybetegségeket okozhatnak, hanem komoly szerepük lehet a daganatok kialakulásában is. A kutatás egyik újdonsága, hogy elsőként mutatott rá: a szájban természetesen előforduló Candida gomba is összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrákkal. Ez azért különösen aggasztó, mert a Candida a legtöbb ember szervezetében jelen van, ám túlszaporodása súlyos következményekkel járhat – írja az Origo.

A tudósok két nagy amerikai kutatás adatait elemezték, összesen 900 résztvevő bevonásával. A vizsgálat kezdetén a résztvevők nyálmintát adtak, majd közel kilenc éven át követték egészségi állapotukat. A végső elemzésben 445 hasnyálmirigyrákban szenvedő páciens adatait vetették össze 445 egészséges emberével.

Az eredmények megdöbbentőek voltak: összesen 24 mikroorganizmust azonosítottak, amelyek közül több is szoros kapcsolatban állt a rák kialakulásával. Ezek egy része olyan baktérium, amelyről már ismert volt, hogy súlyos fogínygyulladást és a csontokat is károsító fog körüli (periodontális) betegségeket okozhat.

A kutatás szerint ezeknek a mikrobáknak a jelenléte több mint háromszorosára növelte a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.

Az eredmények alapján a kutatók egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a szájüregi mikrobiom vizsgálatával képes lehet előre jelezni a daganat kialakulásának kockázatát. Ez a módszer a jövőben segíthet abban, hogy az orvosok időben kiszűrjék a veszélyeztetett személyeket.

A hasnyálmirigyrák hírhedten alattomos betegség, amely sokszor csak előrehaladott állapotban okoz tüneteket. Bár leggyakrabban 75 év felettieknél fordul elő, az utóbbi években egyre több esetet diagnosztizálnak fiataloknál is. Különösen aggasztó, hogy a fiatal nők körében 1990 óta 200 százalékkal emelkedett az előfordulás. A kutatók pontos magyarázatot egyelőre nem tudnak adni a jelenségre, de az elhízás és bizonyos környezeti tényezők szerepét valószínűsítik.

A hasnyálmirigyrák kezdeti jelei gyakran összetéveszthetők más betegségekkel. A legfontosabb tünetek közé tartozik a sárgaság – amikor a szemfehérje és a bőr sárgás árnyalatúvá válik –, az indokolatlan fogyás, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, a viszketés és a sötét színű vizelet. Ezek a tünetek természetesen nem mindig utalnak rákra, de ha négy hétnél tovább fennállnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A szájban található mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) normál körülmények között is jelen vannak a szervezetben. Ha azonban elszaporodnak, krónikus gyulladást okozhatnak, amely kedvez a daganatok kialakulásának. Az ínygyulladás és a fogágybetegségek például közvetlenül is gyengítik az immunrendszert, a szájban élő kórokozók pedig a nyál közvetítésével eljuthatnak a hasnyálmirigyig, ahol súlyos károkat idézhetnek elő.

A rendszeres fogmosás és fogselyemhasználat nemcsak a fogak és az íny egészségét védi, hanem a daganatok megelőzésében is szerepet játszhat. Emellett a dohányzás kerülése és az egészséges testsúly megőrzése is kulcsfontosságú.

A statisztikák szerint a hasnyálmirigyrákos esetek 22 százalékát a dohányzás, 12 százalékát pedig az elhízás okozza.

Kapcsolódó írásaink