Egészség
Hat tejtermék, ami szinte cukormentes
Nem árt az alakunknak sem

Mely ételek alacsony cukortartalmúak?
Görög joghurt
Dietetikus szerint az alacsony zsírtartalmú görög joghurtok magas fehérjetartalmúak és alacsonyabb telített zsírtartalmúak. Nagyszerűen helyettesítik a tejfölt, és könnyen hozzáadhatók különféle ételekhez és nassolnivalókhoz, hogy növeljék a fehérje- és kalciumbevitelt.
A tejtermékekben található fehérje fontos a növekedéshez, az immunitáshoz, a szövetek regenerálódásához és a hormontermeléshez. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres tejtermékfogyasztás pozitív hatással van az izomtömegre középkorú és idősebb felnőtteknél.
Ez különösen fontos, mivel az izomtömeg az életkorral csökken, ami a fizikai funkciók csökkenésével jár.
A görög joghurtok probiotikumokat is tartalmaznak, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét, és segítenek csökkenteni a gyulladást és a puffadást, írja a Sports.kz.
Kefir
A kefir egy tápanyagokban gazdag erjesztett tejtermék, amelynek számos egészségügyi előnye van.
A termék gazdag probiotikumokban, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A kefir csökkentheti számos gyulladáskeltő fehérje termelődését a szervezetben, segítve a gyulladás és a vírusok okozta szövődmények kockázatának csökkentését.
Egy pohár normál kefir 7 g természetes cukrot és 10 g fehérjét tartalmaz.
Túró
Egy csésze alacsony zsírtartalmú túró 9 gramm természetes cukrot és 24 gramm fehérjét tartalmaz.
A szervezet fehérjét használ az izomépítéshez és -fenntartáshoz, valamint enzimek és hormonok előállításához, az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a folyadék- és elektrolit-egyensúly fenntartásához.
Emellett jóllakottságot is biztosít, és hosszabb ideig tarthat jóllakottságérzet. Ráadásul a fehérjebevitel ajánlott napi mennyiségen túli növelése segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.
Tej
A tej az egyik legtáplálóbb és legkiegyensúlyozottabb termék. A termék fehérjét, szénhidrátokat és étkezési zsírokat tartalmaz.
Egy 237 ml-es pohár 1%-os tej körülbelül 8 gramm fehérjét és 12 gramm cukrot tartalmaz, valamint kalciumot, D-vitamint és káliumot. A tejtermékekben található kálium támogatja a szív egészségét, biztosítja a megfelelő hidratációt és folyadékegyensúlyt, és segít megelőzni a magas vérnyomást, a stroke-ot és a vesekövet.
Az alacsony káliumbevitel növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Ricotta
A Sir Ricotta egy lágy sajt, amelyet más sajtok, például a mozzarella gyártása során visszamaradt savóból készítenek.
Természetesen alacsony cukortartalmú, így nagyszerű választás azok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket, miközben gazdag, krémes állagot élveznek.
Egy adag alacsony zsírtartalmú sajt 12 gramm fehérjét és 6 gramm természetes cukrot tartalmaz.
Kemény sajtok
A kemény sajtok, mint a cheddar, a svájci és a parmezán, szintén nagyszerű, alacsony cukortartalmú tejtermék-opciók, amelyeket rendszeresen élvezhetünk.
Hosszabb érési folyamaton mennek keresztül, amely során a laktóz nagy része lebomlik. Ez nemcsak laktózintoleranciában szenvedők számára teheti alkalmassá őket, hanem csökkentheti a cukortartalmukat is.
A kemény sajtok fehérjét és kalciumot, valamint más esszenciális tápanyagokat, például foszfort és A-vitamint tartalmaznak.
A tejtermékek napi bevitele
1 adag tejtermék hozzávetőlegesen:
1 pohár (200-250 ml) tej vagy kefir
150-200 g joghurt
50 g kemény sajt
100 g erjesztett túró (túró)
Miért fontos a normához ragaszkodni?
A tejtermékek a kalcium, a D-vitamin, a fehérje és a foszfor fő forrásai.
- Segítenek erősíteni a csontokat, a fogakat, támogatják az idegrendszert és az izomtömeget
- A túlzott tejtermékek, különösen a zsírosak fogyasztása a koleszterinszint emelkedéséhez vezethet.