Egészség

Hat tejtermék, ami szinte cukormentes

Nem árt az alakunknak sem

A hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentése az egészséges táplálkozás egyik kulcsfontosságú alapelve. Különösen fontos odafigyelni a tejtermékek összetételére, amelyek gyakran rejtett cukrot tartalmaznak édesítőszerek, aromák vagy töltőanyagok formájában.

Hat tejtermék, ami szinte cukormentes
Képünk illusztráció
Fotó: CHASSENET / BSIP / BSIP VIA AFP

Mely ételek alacsony cukortartalmúak?

Görög joghurt

Dietetikus szerint az alacsony zsírtartalmú görög joghurtok magas fehérjetartalmúak és alacsonyabb telített zsírtartalmúak. Nagyszerűen helyettesítik a tejfölt, és könnyen hozzáadhatók különféle ételekhez és nassolnivalókhoz, hogy növeljék a fehérje- és kalciumbevitelt.

A tejtermékekben található fehérje fontos a növekedéshez, az immunitáshoz, a szövetek regenerálódásához és a hormontermeléshez. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres tejtermékfogyasztás pozitív hatással van az izomtömegre középkorú és idősebb felnőtteknél.

Ez különösen fontos, mivel az izomtömeg az életkorral csökken, ami a fizikai funkciók csökkenésével jár.

A görög joghurtok probiotikumokat is tartalmaznak, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét, és segítenek csökkenteni a gyulladást és a puffadást, írja a Sports.kz.

Kefir

A kefir egy tápanyagokban gazdag erjesztett tejtermék, amelynek számos egészségügyi előnye van.

A termék gazdag probiotikumokban, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A kefir csökkentheti számos gyulladáskeltő fehérje termelődését a szervezetben, segítve a gyulladás és a vírusok okozta szövődmények kockázatának csökkentését.

Egy pohár normál kefir 7 g természetes cukrot és 10 g fehérjét tartalmaz.

Túró

Egy csésze alacsony zsírtartalmú túró 9 gramm természetes cukrot és 24 gramm fehérjét tartalmaz.

A szervezet fehérjét használ az izomépítéshez és -fenntartáshoz, valamint enzimek és hormonok előállításához, az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a folyadék- és elektrolit-egyensúly fenntartásához.

Emellett jóllakottságot is biztosít, és hosszabb ideig tarthat jóllakottságérzet. Ráadásul a fehérjebevitel ajánlott napi mennyiségen túli növelése segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

Tej

A tej az egyik legtáplálóbb és legkiegyensúlyozottabb termék. A termék fehérjét, szénhidrátokat és étkezési zsírokat tartalmaz.

Egy 237 ml-es pohár 1%-os tej körülbelül 8 gramm fehérjét és 12 gramm cukrot tartalmaz, valamint kalciumot, D-vitamint és káliumot. A tejtermékekben található kálium támogatja a szív egészségét, biztosítja a megfelelő hidratációt és folyadékegyensúlyt, és segít megelőzni a magas vérnyomást, a stroke-ot és a vesekövet.

Az alacsony káliumbevitel növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ricotta

A Sir Ricotta egy lágy sajt, amelyet más sajtok, például a mozzarella gyártása során visszamaradt savóból készítenek.

Természetesen alacsony cukortartalmú, így nagyszerű választás azok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket, miközben gazdag, krémes állagot élveznek.

Egy adag alacsony zsírtartalmú sajt 12 gramm fehérjét és 6 gramm természetes cukrot tartalmaz.

Kemény sajtok

A kemény sajtok, mint a cheddar, a svájci és a parmezán, szintén nagyszerű, alacsony cukortartalmú tejtermék-opciók, amelyeket rendszeresen élvezhetünk.

Hosszabb érési folyamaton mennek keresztül, amely során a laktóz nagy része lebomlik. Ez nemcsak laktózintoleranciában szenvedők számára teheti alkalmassá őket, hanem csökkentheti a cukortartalmukat is.

A kemény sajtok fehérjét és kalciumot, valamint más esszenciális tápanyagokat, például foszfort és A-vitamint tartalmaznak.

A tejtermékek napi bevitele

1 adag tejtermék hozzávetőlegesen:

1 pohár (200-250 ml) tej vagy kefir

150-200 g joghurt

50 g kemény sajt

100 g erjesztett túró (túró)

Miért fontos a normához ragaszkodni?

A tejtermékek a kalcium, a D-vitamin, a fehérje és a foszfor fő forrásai.

- Segítenek erősíteni a csontokat, a fogakat, támogatják az idegrendszert és az izomtömeget

- A túlzott tejtermékek, különösen a zsírosak fogyasztása a koleszterinszint emelkedéséhez vezethet.